EU:s chefsförhandlare med Storbritannien i brexitfrågan Michel Barnier öppnar för att britterna kan få stanna inom tullunionen i likhet med Norge. Foto: Michael Gruber/AP/TT

Brexit: EU:s chefsförhandlare öppnar för tullunion

Uppdaterad
Publicerad

EU:s chefsförhandlare i brexitfrågan Michel Barnier säger dagen efter att det brittiska parlamentet åter avvisat diverse brexitförslag, att EU kan acceptera en tullunion och en relation till Storbritannien som påminner om den Norge har till EU.

Han säger också att EU är berett att omarbeta den politiska deklarationen som handlar om vilken framtida relation Storbritannien och EU ska ha.

– Storbritannien måste nu mer än någonsin visa vilken väg man vill ta framåt och redogöra för en plan, säger Michel Barnier på tisdagen.

Samtidigt betonade Barnier – som framförde sitt budskap hos en tankesmedja i Bryssel på tisdagsmorgonen – återigen att EU inte vill se att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal, men att det ser ut att bli mer sannolikt för varje dag som går.

– En avtalslös (brexit) var aldrig vår önskan eller vårt tänkta scenario. Avtalslöst var aldrig mitt tänkta scenario, men EU 27 är nu berett. För varje dag blir det mer sannolikt, sade Barnier.

EU 27 är ett uttryck för de kvarstannande EU-länderna.

Barnier poängterade att en längre uppskjuten brexit kan innebära att Storbritannien måste delta i EU-valet i maj. Vid ett sådant scenario måste britterna även lämna in en lista på representanter till EU-parlamentet.

I dag under tisdagen träffar Barnier Storbritanniens brexit-förhandlare Geoffrey Cox och brexitministern Stephen Barclay i Bryssel, sa en talesperson för EU under ett pressmöte på måndagen, rapporterar AFP. Båda parter hoppas att mötet bland annat kan leda till en lösning i gränsfrågan med Irland.

May kallar till långt möte

I Storbritannien har premiärminister Theresa May i dag kallat till ett regeringsmöte i maratonformat.

Med start klockan 10 svensk tid ska först ett ”politiskt” regeringsmöte – utan tjänstemän på plats – hållas och därefter ett vanligt regeringsmöte. Fem timmar har avsatts för mötet som väntas bli rejält hett, med tanke på de vitt skilda åsikterna i regeringen.

Enligt Steven Swinford, biträdande politisk redaktör på tidningen Daily Telegraph, är ministrarna inför dagens långa regeringsmöte välkomna att bekanta sig med ”ett ensamt dokument” i en läsesal. Vad dokumenten innehåller är dock okänt.

Efter regeringsmötet väntar möjligen en ny omröstning i parlamentet på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.