Direktivet gäller för i princip all privat och offentlig verksamhet. Det går att göra undantag från direktivet genom kollektivavtal eller särskild lagstiftning för vissa verksamheter.
Bland annat säger direktivet att varje arbetstagare ska ha elva timmars sammanhängande ledighet per dygn. Alla anställda som arbetar mer än sex timmar per dag har rätt till rast under arbetsdagen. Hur lång rasten ska vara, och på vilka villkor den ska ges, är dock upp till varje medlemsland att bestämma genom kollektivavtal eller lagstiftning.
Fyra veckors semester
Varje arbetstagare har, förutom den elva timmar långa dygnsvilan, rätt till till 24 timmars sammanhängande ledighet varje vecka. Arbetstiden per vecka får som högst vara 48 timmar, inklusive övertid. Veckoarbetstiden får dock beräknas som ett genomsnitt under en period av högst fyra månader, enligt direktivet. Alla arbetstagare har också rätt till minst fyra veckors betald semester per år.
När det gäller nattarbete säger direktivet att arbetstiden högst får vara åtta timmar under ett dygn.
Vissa verksamheter som kan ha svårt att förutse och planera arbetstid i förväg är undantagna från reglerna. Det gäller till exempel personer i företagsledande position och anställda inom familjeföretag. Även företag inom jordbruk och turism kan få göra undantag, liksom andra verksamheter som kräver en kontinuitet i service eller produktion.
Deltidsarbete regleras
För yrkeschaufförer gäller samma grundregler som för övriga yrkeskategorier, med tilläggsregler om körtider och viloperioder. Huvudregeln säger att föraren måste ta rast efter max sex timmars sammanhängande körning.
För deltidsarbete gäller minimikrav som bland annat säger att deltidsarbetande inte får behandlas mindre förmånligt än jämförbara heltidsarbetande enbart på grund av att de arbetar deltid.
Enligt direktivet är det inte en giltig grund för uppsägning att en arbetstagare vägrar att övergå från heltidsarbete till deltidsarbete eller tvärtom. Arbetsgivaren ska däremot, så långt det är möjligt, ta hänsyn till arbetstagarens begäran om arbetstider. Upplysningar om lediga heltids- eller deltidsarbeten inom företaget ska också lämnas till den anställda i god tid.
För visstidsanställda gäller bland annat att medlemsländerna ska ha bestämmelser om en övre tidsgräns för flera på varandra följande visstidsanställningar. Det ska också regleras hur många gånger en visstidsanställning får förnyas, och arbetsgivare ska informera visstidsanställda om eventuella lediga tjänster i företaget.
Gustav Dahlin
Källor: Regeringen, TT, EU-upplysningen, Nationalencyklopedin