Skaffa svampkoll innan du går ut i skogen. Varför inte ta med en svampkunnig vän på tur? Foto: TT

Expert: Nu är det svampexplosion i skogarna

Uppdaterad
Publicerad

Årets svampsäsong började jättebra i mitten av sommaren, men med torkan kom den av sig. Men nu när regnet kommit tillbaka kan svampälskare glädjas åt att svampen återigen frodas i skog och mark.

Nu när det blöta vädret är här är det dags att ta fram svamprecepten igen.

– Det är ju tråkigt när det regnar, men det här var välbehövligt. Vi svampälskare tycker att det här vädret är toppen och förväntar oss nu en explosion av svampar. Nu kommer matsvamparna att ploppa upp i skog och mark, säger svampkonsulenten Cecilia Hultqvist på Svampkonsulenternas riksförbund.

Tipsar om att läsa på

Så det är bara att ge sig ut och plocka middagsbordet fullt. Men först råder Cecilia Hultqvist att man uppdaterar sig med en svampbok, eller går med i en lokal svampförening, så att man vet vad man får med sig hem.

– Jag brukar råda människor att koncentrera sig på en svampsort i taget. Att koncentrera sig helt och hållit på den och lära sig den ordentligt. När man kan den kan man gå vidare och lära sig om fler sorter.

Utbildar folk

Cecilia Hultqvist är knuten till Svampkonsulenternas riksförbund som ägnar sig åt utbildning, men som också bistår sjukhusen om någon blir förgiftad av svamp, så att den sjuka får rätt behandling. Alla giftsvampar fungerar inte likadant. En del är nervpåverkande, andra retar mage och tarm.

– Vi svampkonsulenter kan vara behjälpliga med råd och utbildning när man ska ge sig ut på skattjakt i skog och mark, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.