Rouzbeh Parsi, programchef vid Utrikespolitiska institutet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Expert: Unikt att makthavarna i Iran ber om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

– Att be om ursäkt för något man gjort som vi har sett de senaste dagarna, från makthavare i Iran, det har jag aldrig sett förut någon gång i det här systemet på 40 år och de har gjort fel under de här 40 åren, säger Mellanösternexperten Rouzbeh Parsi i en intervju med SVT.

Att vara öppet kritisk mot regimen kan förknippas med livsfara i Iran. Trots det har människor samlats för att protestera mot regimen de senaste dagarna efter att de erkänt att de skjutit ner det ukrainska passagerarplanet av misstag. Rouzbeh Parsi tror att det finns olika anledningar till att folk just nu vågar gå ut på gataorna och protestera.

– Jag tror att det här är en sån händelse som genuint ingen kan försvara. Och därför finns också en sorts kollektiv sympati. Om man inte får klaga på det här, vad kan man då klaga på?, säger han.

Se delar av intervjun i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet