Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rudolf Berkes är analytiker på den oberoende ungerska tankesmedjan Political Capital. Enligt honom har Ungern inte vunnit något på att dra ut på godkännandet av det svenska Natomedlemskapet. Foto: SVT, Filip Singer/EPA

Experten: Ungern har inte vunnit något på att blockera Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ungern har inte vunnit något på att dra ut på godkännandet av det svenska Natomedlemskapet. Det menar Rudolf Berkes, analytiker på den oberoende ungerska tankesmedjan Political Capital.

– Det har inte funnits några tydliga mål, inga tydliga krav mot svenska regeringen.

Det ungerska godkännandet av ett svenskt inträde i Nato har dröjt. Men när Turkiet i måndags gav grönt ljus för Sverige meddelade Ungerns utrikesminister att godkännandet nu “bara är en teknikalitet”.

Besked inom en vecka

Det krävs fortfarande ett beslut i Ungerns parlament för ett svenskt medlemskap. En omröstning kan antingen ske när parlamentet samlas igen i slutet av september eller om talmannen kallar till en extra session, vilket inte är ovanligt i Ungern.

– Vi kommer troligtvis veta mer inom ungefär en vecka. Den ungerska regeringen har aviserat att de ska träffas för ett tre dagar långt möte, efter Natomötet i Vilnius.

Experten: Tveksamt om Ungern hjälpt Turkiet

Ungern har inte presenterat någon konkret orsak till varför godkännandet av Sverige dröjt. Rudolf Berkes tror att det handlar om en förhoppning om finansiellt och politiskt stöd från Turkiet.

– Men man kan ifrågasätta om Ungern verkligen har lyckats med att stödja Turkiet. Turkiet har förhandlat framgångsrikt på egen hand.

Turkiet tycks dessutom inte ha diskuterat sitt godkännande av Sverige med Ungern.

– Det är ganska genant att Erdogan inte diskuterat frågan med Ungern om det nu är så att Ungern agerande beror på att man vill stödja Turkiet.

”Ingen här ville nämna Ungern”

Rudolf Berkes är en av deltagarna på NATO public forum, den öppna delen av mötet i Vilnius. 

– Det var tydligt här att ingen ville nämna Ungern när det pratades om det Sverige. Alla pratade om Turkiet och om förhandlingarna som gått i mål. 

Enligt Berkes har Natokollegorna inte ansett Ungern vara viktigt i Sverigefrågan.

– Förmodligen för att de förstått att Ungerns agerande endast är ett förhandlingsspel och att Ungern inte har något konkret mot Sverige, man anser tvärtom att Sverige kan stärka Nato.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.