– Slutbetala resan tidigast 40 dagar innan avresa och betala gärna med kreditkort, tipsar reseexperten Lottie Knutson. Foto: SVT:s Morgonstudio

Experter tipsar: Det här ska du tänka på innan du reser

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar väljer att åka till värmen utomlands nu och även om många har vaccinerat sig så ökar smittan av covid-19 i stora delar av världen. Men hur ska man tänka då om man vill resa? 

Tobias Axerup, gruppchef på utrikesdepartementet och reseexperten Lottie Knutson delar med sig av några tips!

– Det viktiga är att förbereda sig ordentligt och läsa på just om det resmålet som man ska ta sig till, säger Tobias Axerup i SVT:s Morgonstudio. 

Det är det första breda rådet som gruppchefen delar med sig av i SVT:s Morgonstudio.  

Vissa länder kan kräva inreseformulär innan din ankomst. Vad som gäller i respektive land står på utrikesdepartementets hemsida och för att undvika eventuella överraskningar kan det också vara läge att kontakta sitt försäkringsbolag.

– Kolla upp noga om du kan använda dig vanliga hemförsäkring eller om du behöver komplettera med annat, säger reseexperten Lottie Knutson.

“Viktigt att man känner till de lokala bestämmelserna” 

Innan man beger sig ut på resan är det viktigt att ta reda på vilka regler det är som gäller i det landet man reser i. Behöver man ha på sig munskydd överallt eller gäller det endast inomhus?

Var påläst så att du inte råkar ut för en bot när du promenerar ute utan munskydd, där ansiktsmask är ett obligatoriskt att bära med sig utanför hemmet.  

Planera för din hemresa 

Ytterligare en viktig sak att tänka på innan avresa är planering inför hemkomsten. Ha alltid marginal , tipsar Tobias Axerup i Morgonstudion.

– Om du skulle bli sjuk kan hemresan äga rum vid senare tillfälle och då behöver du bli kvar.

Hör mer tips av experterna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.