Högt gräs på äng. Foto: TT

Extrempollenåret kan bli värre

Publicerad

Svenska björkpollenallergiker har haft en tuff vår och i april uppnåddes de näst högsta halterna av pollen på 39 år. Nu kommer nästa smocka – gräspollen.

– Neråt Göteborg och Skåne är det höga halter gräspollen redan nu. Det är tidigare än vanligt, säger barnläkaren och professorn Catarina Almqvist Malmros, i Gomorron Sverige.

Många allergiska

Anledningen till de ovaligt höga halterna av björkpollen och den tidiga gräspollensäsongen är att vintern varit ovanligt mild och att det plötsligt blev väldigt varmt.

Enligt Catarina Almqvist Malmros är minst var femte vuxen svensk pollenallergiker.

– Men alla har ju inte en svår allergi och det kan vara svårt att veta om man bara är förkyld eller allergisk.

Tvätta håret

Om man är osäker på om man är pollenallergiker råder hon en att hålla koll på pollenrapporter och köpa receptfri medicin, tabletter, nässpray eller ögondroppar, på apoteket och under en kortare period prova om det hjälper.

Vanligaste är att man märker av sin allergi i tidiga tonåren, men man kan även bli allergisk som vuxen. Förutom mediciner kan det hjälpa att tvätta håret när man kommer hem, stänga fönster och undvika att torka sina kläder utomhus.  

När kan allergikerna pusta ut?

– Björkpollenallergiker kan snart göra det, medan gräspollenallergiker först kan göra det i juli–augusti. När det regnar mår de oftast bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play

  • Senaste sändningen

    Rapport · 12 december 23.10