Justitieminister Morgan Johansson (S) har tidigare öppnat för att EU-lagstiftning kan bli aktuellt om nätjättarna inte tar hårdare tag mot olagligt innehåll. Foto: TT

Facebook nobbar möte med regeringen

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen möts ministrar och flera av de stora sociala medieplattformarna på Rosenbad i Stockholm. Men nu meddelar Facebook att man inte kommer att närvara, enligt Expressen.

Under våren var det bestämt att representanter för Facebook skulle träffa ministrar ur regeringen för att bland annat diskutera ansvarsfrågor om datasäkerhet och integritet. Nu tvärvänder sociala medie-jätten och meddelar att man ställer in mötet, rapporterar Expressen.

– De har meddelat oss att de inte vill komma och jag tycker att det är mycket uppseendeväckande. För fram till i går var de mycket positivt inställda till att komma, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till tidningen.

Enligt Johansson har Facebook invändningar mot formen på mötet samt vilka andra parter som deltar.

– Jag beklagar det. Det hade varit väldigt bra om de var med för de frågorna vi ska diskutera berör Facebook i ganska hög grad, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Facebook själva meddelar genom ett uttalande från Christine Grahn, public policy manager, att de blivit inbjudna men aldrig bekräftat sitt deltagande:

”De här frågorna är för viktiga för att inte ställas till personer med expertkunskaper och därför var vi tacksamma för att i stället kunna välkomna representanter för den svenska regeringen till vårt internationella högkvarter i Dublin i onsdags.”

Även Google och Twitter var tänkta att närvara vid mötet tillsammans med digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) och Tidningsutgivarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.