Fakta om salmonella

Uppdaterad
Publicerad

Infektion med salmonellabakterier (salmonellos) är vanligt över hela världen. Sjukdomen är en zoonos, d.v.s. den kan smitta både djur och människor.

I Sverige är mindre än en procent av alla djur och livsmedel smittade med salmonella, medan den i flertalet andra länder i Europa är vanligt att t.ex. (rå) kyckling och ägg är förorenade med salmonella.

Ca 4.000 salmonellafall rapporteras i Sverige varje år, varav ca 85 procent fått smittan utomlands. Normalt rapporteras 4-8 utbrott per år.

Som jämförelse har Danmark också ca 4.000 smittade per år, England 30.000 och Tyskland 100.000. I dessa länder dominerar de inhemskt smittade fallen.

Dödligt förlopp ovanligt

Det är ovanligt att salmonella får dödligt förlopp i Sverige. Ungefär ett dödsfall per år rapporteras. Det rör sig främst om äldre personer med andra bakomliggande orsaker men även mycket små barn kan vara i farozonen. Att friska vuxna personer avlider av salmonella är mycket ovanligt. Både människor och djur kan vara infekterade med salmonella utan att själva vara sjuka.

Salmonella kan ge upphov till olika svåra tarminfektioner. Akuta symptom är illamående, kräkningar, magkramper, diarréer, feber och huvudvärk i några dagar, ibland mer långvarigt. Följdsjukdomar i form av ledinflammationer kan ibland följa efter några veckor.

Vanlig i livsmedel

Salmonellabakterierna hör till de vanligaste av de mikroorganismer som orsakar livsmedelsburna infektioner. Det finns ca 2.300 serotyper (grupper) av salmonellabakterier. De är motståndskraftiga mot kyla och uttorkning och kan överleva flera månader i kylskåpstemperatur.

Främst förekommer salmonella i kött men även i ägg, mjölk, grönsaker och kryddor som inte genomgått bakteriedödande behandling. Även vatten som förorenats kan föra smittan vidare och den kan också spridas från person till person.

Genom att upphetta livsmedel ordentligt och inte krydda efteråt kan man undvika att smittas av salmonella.

Källa: Smittskyddsinstitutet, Nationalencyklopedin, Livsmedelsverket, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.