Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: TT

Falskt brev från Sverige i rysk tv

Uppdaterad
Publicerad

Ett falskt brev som visas i rysk tv kan ge intryck av att Sverige går Ukrainas ärenden.

Brevet – som har regeringskansliets brevhuvud – ger sken av att vara ett svar på en fråga från Ukraina till justitieminister Morgan Johansson, skriver Svenska Dagbladet.

Brevet påstås vara undertecknat av Tora Holst, chefsåklagare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm, som driver en förundersökning om en svensk som misstänks för krigsbrott i Ukraina, i vilket hon lovar att ligga lågt utåt med sin utredning:  

”Vi försäkrar er att all information som kan utgöra ett hot mot nationella intressen i Ukraina ska behandlas konfidentiellt. /.../ därför kommer varje domstolsförhandling i ärendet att hållas bakom lyckta dörrar.”

Åklagare använder dock inte regeringskansliets brevpapper.

– Nej, hade regeringskansliet bett mig svara på en fråga, vilket jag inte varit med om, så skulle jag ha svarat på Åklagarmyndighetens brevpapper, säger Tora Holst till Svenska Dagbladet.

Vem som är förfalskaren är oklart, men Ryssland kan ligga bakom, enligt Björn Palmertz, senioranalytiker vid Centrum för asymmetriska hot och terrorismstudier vid Försvarshögskolan.

– Det är uppenbart ett dokument med syfte att misskreditera Sverige och Ukraina, säger han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.