Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fiskaren Edward Kean skjuter mot isberget för att få loss ett block hans besättning kan fiska upp. Foto: AFP

Fångar isblock – för att göra lyxigt dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals isberg lossnar varje sommar från Grönlands glaciär och flyter mot Kanadas östra kust. Innan den hinner smälta fångar fiskaren Edward Kean upp isen, som sedan säljs vidare som lyxigt dricksvatten på flaska.

Varje sommarmorgon i gryningen ger sig fiskare Edward Kean ut på isbergsjakt i Bonavista i östra Kanada. Han använder sitt gevär för att skjuta ner isblock från de stora isbergen som de hittar. Isblocken som väger runt ett ton fiskas upp och säljs sedan vidare till företag på land.

En av klienterna till Edward Kean är Kerry Chaulk. Hans företag smälter ner glaciärisen till dricksvatten och säljer de lyxiga vattenflaskorna för 115 kronor styck. Hans kunder finns över hela världen och företagen är aldrig gått så bra som nu berättar han för franska nyhetsbyrån AFP.

På Kanadas östra spets är det flera invånare som skaffat sig en inkomst på de flytande isbergen. Här har turister möjlighet att åka på isbergssafari och dricka vin gjort på glaciäris och vilda bär.

Under sommaren har den arktiska regionen haft en mycket varm sommar och FN varnar nu för rekordsnabbt smältande ismassor, skriver DN.

fotonot: I en tidigare version av den här artikel skrev vi att Grönland upplevt en rekordupptining i juni i år och att Artkis nu värms tre gånger snabbare än resten av världen, med hänvisning till uppgifter från nyhetsbyrån AFP. Uppgifter som vi på SVT inte själva lyckats bekräfta. Samtidigt rapporterar danska vädertjänsten, DMI, att deras uppmäta värmerekord på Grönland i början av augusti var felaktigt uppmätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer