Brandon Bernard/Personer i protest utanför den byggnad i Indiana där federala dödsstraff verkställs Foto: AFP

Fånge i USA avrättad efter kritiserat beslut

Uppdaterad
Publicerad

Den dödsdömde fången Brandon Bernard har avrättats efter ett federalt beslut av Trumpadministrationen, rapporterar amerikanska medier. Det är första gången på 130 år som en avgående regering i USA verkställer ett dödssstraff. Ytterligare flera fångar är planerade att avrättas innan Joe Biden tar över.

Brandon Bernard, som var 40 år gammal, dömdes till döden som 18-åring efter att han och fyra andra personer rånmördat ett par i Texas 1999.

Straffet verkställdes efter ett beslut från Trumpadministrationen, som väntas ge grönt ljus för ytterligare fyra dödsdomar innan Joe Biden svärs in som president 20 januari. Vanligtvis tas annars inga beslut om att verkställa dödsstraff på federal nivå under övergångsperioden fram till att en ny president tillträder, en praxis som hållit i över 130 år men som nu alltså brutits.

Fick stöd av Kim Kardashian

Avrättningen av Brandon Bernard har föregåtts av protester från bland andra Kim Kardashian West, som har engagerat sig i hans fall och använt sina kanaler i sociala medier i syfte att stoppa verkställandet.

Även den åklagare som drev fallet och förespråkade att Bernard skulle dömas till döden vädjade om att han skulle skonas, liksom fem av de nio jurymedlemmar som medverkade vid rättegången och som fortfarande är i livet.

Men protesterna var förgäves. Under natten mot fredag svensk tid avrättades Brandon Bernard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.