Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tre européer återvänder hem efter fångutbyte med Iran

Uppdaterad
Publicerad

Belgiska myndigheter fortsätter ansträngningarna för frigivningen av svensk-iranien Ahmadreza Djalali, rapporterar Reuters. Beskedet kommer i samband med att Belgien lyckades få hem tre européer som suttit fängslade i Iran.

En dansk och två österrikiska medborgare som suttit fängslade i Iran kunde i helgen återvända hem i utbyte mot att Belgien släppt den terrordömda iransk diplomaten Assadollah Assadi.

Kvar i iranska fängelser finns nu 22 européer, enligt belgiska myndigheter. “Vi kommer att fortsätta kämpa för frigivning och human behandling av alla européer som sitter orättfärdigt fängslade i Iran”, skriver Belgiens premiärminister Alexander De Croo på Twitter. 

Belgiska myndigheter lyfter särskilt fram svensk-iraniern Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Iran sedan 2016, dömd till döden för spioneri. Djalali har permanent uppehållstillstånd i Sverige och arbetade som forskare på Karolinska institutet men har också varit gästprofessor i Belgien.

Iran vill se fångutbyten

Iranexperten och forskaren Rouzbeh Parsi säger att det är svårt att veta vad det belgiska fångutbytet kan betyda för Djalali.

– Det innebär framförallt att det finns en metod för att få loss personer från Iran.

Iran har länge insisterat på fångutbyten, enligt Parsi. Men medan USA har gått med på fångutbyten är Europa generellt mer skeptiskt inställd till metoden. I Belgien krävdes en lagändring för att fångutbytet skulle kunna genomföras.

Systematiskt fängslande

Enligt Rouzbeh Parsi har Iran har satt i system att fängsla personer som antingen har dubbelt medborgarskap eller inte ens har koppling till Iran.

– Iran hävdar att de rör sig om spioner men gripandena är med största sannolikhet politiskt motiverade för att pressa regeringar eller få loss iranier.

Iranska utrikesministern Hossein Amirabdollahian skriver i en tweet att han hoppas fångutväxlingen kan “öppna nya dörrar” i Irans relation med Belgien och Europa. 

”Om vissa europeiska medborgare inte utnyttjas som spioner finns det ingen anledning att kvarhålla dem”, enligt ministern.

Svenska UD vill inte kommentera ett eventuellt samarbete med Belgien men skriver till SVT att arbetet för Djalali ”fortsätter med oförminskad styrka”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.