Fästingbett kan ge borrelia eller TBE

Uppdaterad
Publicerad

Den som blir biten av en smittsam fästing kan drabbas av TBE eller borrelia. Det går att vaccinera sig mot TBE men inte mot borrelia. Infektionen kan dock botas med hjälp av antibiotika.

Varje år drabbas 50-80 personer av TBE medan ett par tusen får borrelia. Stockholms skärgård och östra delarna av Mälaren räknas som riskområden för TBE. Det uppskattas att någon procent av fästingarna där bär på TBE-viruset.

Borrelia är en bakterieinfektion. Fästingar i hela landet kan bära på den bakterien. Enligt uppskattning är ca 30 procent av fästingarna bärare på bakterien. Risken att insjukna i borrelia efter enstaka bett av fästingar är cirka en på hundra.

Om man drabbats av borrelia en gång så innebär det inte att man blir immun utan man kan drabbas igen.

TBE en sorts hjärninflammation

TBE är en sorts hjärninflammation. Däggdjur bär på TBE-viruset i blodet. Det kan spridas vidare till människan via fästingens saliv. Den som smittats drabbas efter cirka 1-2 veckor av symptom som påminner om influensa. Efter en vecka blir de flesta friska.

Viruset sprids dock vidare till hjärnan hos var tredje person som smittats. Denne blir då sjuk igen med svår huvudvärk och hög feber.

I dag finns ingen behandling mot TBE. Det går dock att vaccinera sig. Vaccinationen består av tre sprutor. De två första tas med en till tre månaders mellanrum. Då har man skydd under en säsong. Den tredje sprutan tas ett år senare. För att ha ett fortsatt skydd bör man ta en spruta var tredje år.

Källa: Apotekets hemsida, TT

Fakta: Så gör du om du fått en fästing

* Ta bort den så fort som möjligt

* Där du drar bort fästingen var försiktig. Om du har otur så kan fästingens gift spridas i såret. Kläm inte och smörj inte bakkroppen på fästingen.

* Använd en pincett. Ta ett grepp runt fästingens mun.

* Om du inte lyckas få bort hela fästingen – utan en liten del blir kvar – så håll såret rent med tvål och vatten. Delarna brukar falla bort själv. Om det blir svullet och varigt så kontakta sjukvården.

* Myggmedel minskar risken för fästingbett.

Då bör du kontakta läkare:

* Om du får en rodnad på huden som är större än en femkrona och som breder ut sig. Det kan var symptom på Borrelia.

* Om du blir trött, får huvudvärk, illamående, går ned i vikt, småfeber eller ont i armar, nacke, ben eller rygg. Det kan vara symptom på borrelia.

* Om du blir sjuk igen efter lindriga symptom på influensa. Du får hög feber, svår huvudvärk, illamående, yrsel och stelhet i nacken. Det kan vara symptom på TBE.

Apotekets hemsida, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.