Fetma gör att pandemin slår hårt mot Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Mexiko har drabbats hårt av coronapandemin – bara tre länder i världen har haft fler döda i covid-19. En av anledningarna är landets stora problem med övervikt, vilket gjort att en stor del av befolkningen befinner sig i en riskgrupp. 

Hittills har över 125 000 mexikaner bekräftats döda i covid-19 och 70 procent av de mexikaner som dött av viruset har sedan tidigare haft sjukdomar kopplade till övervikt.

Högt blodtryck och diabetes har blivit utbredda folksjukdomar i Mexiko vilket gör en stor del av landets befolkning till riskgrupp under coronapandemin. Och problemen med fetma har nu också blivit en fråga på högsta politiska nivå.

– Det mexikanska folket är sjukt och det är därför vi drabbats så hårt av covid-19. Jag skäms över att vi ligger i världstoppen för fetma bland barn och vuxna, säger landets president Andrés Manuel López Obrador.

Politiska initiativ för att förbättra folkhälsan

Oron för att den kroniska övervikten gör Mexiko särskilt sårbart för pandemier har fått presidenten att presentera flera initiativ för att förbättra folkhälsan. Avtryck märks redan i Mexikos läroplan där det nya ämnet ”hälsosamt liv” ska bli obligatoriskt i skolan efter pandemin.

Även på regional nivå kommer nya initiativ för att bekämpa övervikten. Delstaten Oaxaca i södra Mexiko införde i augusti en lag som förbjuder försäljningen av skräpmatsprodukter till minderåriga. Enligt lagen får bara personer över 18 år köpa produkter som godis, läsk och chips. Den nya lagen har siktet inställt på den omfattande försäljningen av kaloririka livsmedel i närheten av skolor.

Flera andra mexikanska delstater har följt Oaxacas exempel och inför liknande lagar. Livsmedelsindustrin protesterar mot de nya lagarna och det har kommit rapporter om att lagen inte respekteras i handeln. Men initiativtagarna hoppas att den framförallt ska bidra till att belysa problemen med barnfetma och leda till ökad medvetenhet om vikten av balanserad kost och en aktiv livsstil.

Coronavaccin mindre effektiva vid fetma

Mexiko har nu påbörjat vaccineringen mot covid-19 men även här kan den utbredda övervikten vara en komplicerande faktor. Forskare varnar för att coronavaccinen kanske inte kommer att vara lika effektiva för personer som lider av fetma. Det är ett problem som har uppstått med andra vaccin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.