Hör Sören Andersson, chef för Folkhälsomyndighetens vaccinationsprogram, förklara vilka som kommer prioriteras när ett nytt vaccin mot covid-19 kommer. Foto: Martin Ekelid, SVT.

FHM: Äldre och sjuka först i vaccinationskön

Uppdaterad
Publicerad

Äldre, sjuka och vårdpersonal – det är de som står först i kön när Folkhälsomyndigheten nu lägger upp planen för hur vaccinationerna mot covid-19 ska gå till, säger Sören Andersson, chef för Folkhälsomyndighetens vaccinationsprogram.

– Det är personer som är 70 år och äldre, och sedan vissa grupper som har underliggande sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck – den typen av sjukdomar som kan göra covid-infektionen värre, säger Andersson och tillägger att även sjukvårdspersonal som jobbar speciellt med covidfall samt personal i äldreomsorgen står högt på prioriteringslistan.

Enligt Sören Andersson handlar det om runt två miljoner individer som kan komma att vaccineras i ett första skede. Den interna ordningen bland dessa högprioriterade grupper är ännu inte spikad och beror till stor del på hur det kommande vaccinet ser ut.

Coronapandemin

– Är det så att det första vaccinet fungerar dåligt på äldre kan det hända att vi styr om och kör med hälso- och sjukvårdspersonal först, säger han.​

Först i ett senare skede kan det bli aktuellt att vaccinera resten av befolkningen.

Vaccinationsstart nästa år

Enligt Folkhälsomyndighetens plan, som ingår i regeringens vaccinationsstrategi och ska redovisas senast den sista augusti, är det regionerna som har ansvaret för själva vaccineringen som ska ske ute på landets sjukhus och vårdcentraler. 

– De är ansvariga för att vaccinationerna utförs, vi ser till att vaccinet finns på plats, säger Andersson.

När kan då vaccinationerna starta? Enligt Sören Andersson har de läkemedelsbolag som kommit längst i utvecklandet av ett vaccin sagt att de ska kunna leverera de första vaccindoserna till årsskiftet. Förutsatt att de håller vad de lovat och att alla tester ser bra ut så borde det inte dröja länge innan man kan dra igång.

– Det är rimligt att tänka sig att någon gång under nästa år kan vi vaccinera, säger han.

Ingen anledning till oro

Uvecklingen av coronavaccin har gått i rekordfart och många människor frågar sig om man vågar ta vaccinet när det väl kommer. Sören Andersson säger att han förstår oron, men att utvecklingen har gått enligt regelboken – även om det gått i rasande takt. Vaccinet måste dessutom godkännas av såväl svenska som utländska myndigheter.

– Har man kommit så här långt, så finns det ingen anledning till oro, säger han.

På frågan om han själv skulle våga ta det svarar han visst, absolut, men att det kanske inte kommer att behövas.

– Jag har haft infektionen, så utifrån det vi vet i dag så har jag immunitet.​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet