Vi har aldrig avrått från munskydd, säger Johan Carlsson Foto: Jessica Gow, Erik Simander / TT

FHM utreder eventuella rekommendationer om munskydd

Publicerad

Folkhälsomyndigheten har ännu inga planer på några generella rekommendationer om användandet av munskydd, varken i kollektivtrafiken eller någon annanstans. Men, frågan utreds för närvarande och myndigheten återkommer om när munskydd skulle kunna vara aktuellt, säger generaldirektören Johan Carlsson.

Många länder har den senaste tiden infört krav på munskydd på arbetsplatser eller i kollektivtrafiken. Så sent som i helgen meddelade till exempel Danmarks statsminister Mette Frederiksen att munskydd blir obligatoriskt i kollektivtrafiken.

Svenska Folkhälsomyndigheten (FHM) har hittills varit skeptiska till att införa några liknande krav i Sverige, men en ändring kan kanske vara på väg. FHM håller som bäst på att utreda om det finns tillfällen när användandet vore lämpligt och återkommer med eventuella rekommendationer inom kort.

– Munskyddsfrågan är inte död, säger Johan Carlson vid en presskonferens på tisdagen.

Carlson betonar dock att Folkhälsomyndigheten inte anser att ett generellt användande av munskydd är något som skulle öka säkerheten vad gäller smittspridning.

Men, det kan dock finnas tillfällen då munskydd kan vara ett bra komplement då de vanliga smittskyddsåtgärder inte kan vidtas, exempelvis vid patientbesök på vårdinrättningar eller stor trängsel i kollektivtrafiken.

Rekommendationer skapar ofta problem

Johan Carlson säger vidare att man ska vara försiktig med generella rekommendationer då de ofta medför vissa problem, bland annat innebär de ett stort ansvar för den enskilda individen.

– Vi vill vara väldigt specifika. Generella rekommendationer skapar ofta förvirring; är det här en situation där munskydd ska användas?

Generella rekommendationer ska dessutom bara användas om de är absolut nödvändiga, då de riskerar att skapa en trötthet, för till exempel munskydd, bland medborgarna.

– Det är inte lätt att bära munskydd, säger Johan Carlson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.