Folkhälsomyndigheten har på regeringens uppdrag skissat på hur smittspridningen av covid-19 kommer att se ut under det närmsta året. Foto: TT arkiv

FHM: Så kan smittan spridas nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har på regeringens uppdrag skissat på hur smittspridningen av covid-19 kommer att se ut under det närmsta året. Resultatet är tre scenarier – ett med en fortsatt låg smittspridning och två där smittspridningen får förnyad fart.

I det första scenariot, räknar Folkhälsomyndigheten med att dagens infektivitet, alltså andel personer som blir sjuka efter att exponerats för smittan, kommer att ligga kvar på låga nivåer och därmed ge en avtagande smittspridning fram till och med september nästa år.

Troligaste scenariot: Ojämn, men snabb ökning

Men, enligt Folkhälsomyndigheten finns också två tänkbara scenarier där det tar fart igen. Det första visar en ökad, men ojämn spridning som snabbt tilltar under hösten 2020 för att sedan lika snabbt avta efter ett par månader, bara för att sedan öka och minska igen.

Scenariot visar ett möjligt förlopp i en situation där infektiviteten ökar snabbt på grund av att människor till exempel umgås mer frekvent, i nya konstellationer och i större grupper.

I scenariot antas att infektiviteten snabbt minskar igen då människor blir medvetna om utbrottet och följer rekommendationer om distansering. Efter ett par månader sker en liknande snabb ökning och minskning.

– Det är det scenario vi tror mest på, säger statsepimediolog Anders Tegnell vid en presskonferens och tillägger att fler lokala smittoutbrott, liknande det som skedde i Gällivare, mycket väl skulle kunna ske på andra ställen i landet.

– Vid ett sådant scenario skulle vi kunna får nya toppar i Stockholmsregionen redan under hösten, säger Tegnell.  

Hur stora topparna blir varierar dock i regionerna, enligt Folkhälsomyndigheten. I Detta beroende på hur stor andel som är immuna, mottagliga och smittsamma när ökningen sker. I Skåne skulle till exempel nivåerna bli lägre.

Värsta scenariot: Gradvis och ihållande ökning

I det andra scenariot ökad smittspridning räknar myndigheten med att infektiviteten ökar gradvis och ihållande i landets samtliga regioner. 

– Det här är det klassiska pandemiscenariet, säger Anders Tegnell och tillägger att ett sådant scenario skulle leda till ett smittoutbrott som pågår längre och som i de flesta regioner blir tillplattade utan distinkt topp.

Prognoserna i rapporten bygger på antalet rapporterade fall av covid-19 mellan 23 februari och 4 juli i år. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.