Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Carlson går igenom: Så kan smittspridningen se ut i sommar

FHM: Smittspridningen kan ebba ut under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av coronaviruset i Sverige kan komma att ebba ut till sommaren, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Om vaccinationerna fortsätter som nu och om man håller i och följer rekommendationerna, då ebbar epidemin ut till sommaren, säger Carlson på en pressträff.

Sverige kan vara på väg mot ljusare tider vad gäller covid-19 och redan från i maj kan smittspridningen vända neråt. Den bedömningen gör Folkhälsomyndigheten i ett av två scenarier som man tagit fram på uppdrag av regeringen.

– Redan i maj kan det vända neråt och smittan kan sedan ebba ut i sommar, säger generaldirektör Johan Carlson på en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S).

Men han höjer också ett varningens finger. Om rekommendationer inte följs kan smittan i stället öka, en situation som finns med i myndighetens andra scenario.

– Då ser vi  en ökad smittspridning som går upp  från och med nu och framåt. Det innebär en kraftig spridning över hela sommaren och naturligtvis en påtaglig påverkan på vården.

Lena Hallengren understryker att pandemin fortfarande pågår och att det är viktigt att de som erbjuds mölighet att vaccinera sig också gör detta.

– Vårt samhälle kommer inte att vara tryggt förrän många har vaccinerat sig, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer