Fick svininfluensa – två gånger

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det bekräftat att man kan få svininfluensa två gånger. En amerikansk barnläkare blev sjuk två gånger, med tre månaders mellanrum.

Debra Parson är barnläkare i West Virginia. I augusti blev hon och hennes son sjuka i vad som visade sig vara svininfluensan.

Båda tillfrisknade, men i oktober fick de samma symtom igen – bara ännu värre. Båda hade ont i kroppen, feber, frossa och svårt att andas.

Båda två testades och det visade sig att de hade fått svininfluensan en gång till. Testerna gjordes om flera gånger, för att man säkert skulle ha fått rätt resultat.

”Väldigt, väldigt ovanligt”

Forskarna var till en början skeptiska till att Debra Parson skulle ha smittats två gånger. Rahul Gupta vid Kanawha-Charleston Health Department, säger till Charlestone Daily Mail att han inte kände till några vetenskapliga fakta som visade att en person kan få svininfluensa mer än en gång.

Enligt John Law, talesman för Department of Health and Human Resources i West-Virginia, är det ”väldigt, väldigt ovanligt” att smittas av svininfluensan två gånger.

Förändring i viruset

Debra Parson själv tror att det var en liten förändring i viruset som gjorde att kroppens immunförsvar inte kunde stoppa sjukdomen när hon smittades för andra gången.

– De säger att det här händer varje år i samband med vanlig influensa, så det finns ingen anledning att tro att det inte skulle kunna hända med svininfluensan. Varje influensavirus kan förändra sig lite, sade hon till Charlestone Daily Mail.

Immunförsvaret aktiveras inte

Karin Rönning, överläkare vid Folkhälsoinstitutet i Norge, säger till VG att man kan bli immun mot ett virus på två sätt, antingen genom att bli sjuk, eller genom att ta vaccinet.

Däremot kan det hända att sjukdomen är så mild att det inte bildas tillräckligt många antikroppar mot en ny omgång av infektionen.

– Det kan hända att infektionen är så begränsad att immunförsvaret inte aktiveras tillräckligt. Aktiveringen av immunsystemet beror på hur infektionen påverkar kroppen, säger Rönning.

Freja Salö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.