Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riikka Purra, Sannfinländarnas ordförande, välkomnade Jimme Åkesson (SD) för att berätta om läget i Sverige.

Sannfinländarnas valkampanj: Finland får inte bli som Sverige

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det val i Finland – och Sannfinländarna ligger högt upp i opinionsundersökningarna. Det nationalistiska partiet menar att Finland inte får bli som Sverige, med skräckexempel om gängkriminalitet och segregerade områden.

Socialdemokraterna, Sannfinländarna, och Samlingspartiet, som är Finlands motsvarighet till Moderaterna, tävlar om platsen som största parti inför valet på söndag.

I Sannfinländarnas kampanj målas Sverige ut som ett skräckexempel – och partiet bjöd in Jimme Åkesson (SD) för att föra fram budskapet att befolkningen ska rösta på Sannfinländarna för att inte råka ut för samma öde som sitt grannland. I Finland är ungefär tio procent av befolkningen utrikesfödda, jämfört med 20 procent i Sverige. Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra vill inte att landet ska följa Sveriges exempel.

-  Vi gör nu exakt samma misstag i invandringspolitiken som Sverige har gjort i flera år.

Hur pratar man om Sverige i Finland? Se klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.