Foto: TT

Fler svenska storbolag avslöjade för skattefusk

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen kunde SVT Nyheter avslöja att skogs- och hygienkoncernen SCA dömts att betala över en miljard kronor i skatt och böter för skatteplanering via en filial i Sverige. Nu kan SVT avslöja att även storföretagen Sandvik och Assa Abloy använt samma metod för skatteplanering och blivit upptaxerade av Skatteverket.

Det är ett antal storföretag som nappat på idéen att använda sig av skatteplanering genom filialer i Stockholm. SVT Nyheter berättade i går om hur skogs- och hygienföretaget SCA sålt sitt finansbolag för hela 48 miljarder kronor till ett dotterbolag i Nederländerna, SCA Treasury.

Genom att använda en filial i Sverige har man försökt dra av miljardbelopp för ränteutgifterna här.

– I dag har vi sett att det förekommer i större omfattning och vi har också satsat större resurser på den här sidan av skatteverksamheten, säger enhetschefen på Skatteverkets rättsavdelning Tomas Algotsson.

Inte ensamma

Nu visar det sig att flera av Sveriges mest kända företag använt samma metod.

Sandvik har till exempel under år fem år kunnat göra ränteavdrag för en filial i Sverige på 900 miljoner kronor men inte behövt skatta för ränteinkomsterna i Nederländerna på grund av skattelagstiftningen där. Upplägget startade redan år 2004 men det var först tio år senare som Skatteverket slog till och underkände deklarationerna.

”Rättsläget var oklart”

Nu har Förvaltningsrätten i Stockholm har gått på Skatteverkets linje i en rad domar det senaste halvåret.

– Rättsläget var oklart. Det kom en rapport från OECD 2008 som klarlade rättsläget någorlunda, säger enhetschef Tomas Algotsson på Skatteverkets rättsavdelning till SVT Nyheter.

Med hjälp av underlaget från OECD har Skatteverket nu upptaxerat SCA, Sandvik och Assa Abloy samt krävt företagen på skattetillägg. Samtliga har vänt sig till Förvaltningsrätten i Stockholm som under vintern och våren gått på Skatteverkets linje. I Sandviks fall har dock skattetillägget satts ned till hälften.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer