FN om det akuta läget i Mariupol: ”Folk svälter ihjäl”

Publicerad

Uppgifterna om situationen i den ukrainska staden Mariupol har varit begränsade sedan staden belägrades i början av den ryska invasionen. Nu varnar hjälporganisationer att läget kan förvärras och att över 100 000 civila är i desperat behov av mat, vatten och uppvärming.

– Varför dödar de oss? Varför utplånar de oss? säger en Valentina Pletnyova inifrån Mariupol. 

Situationen i den hårt drabbade staden Mariupol har förvärrats. FN:s livsmedelsprogram WFP flaggar nu för att invånarna kan svälta ihjäl.

– Det gäller inte bara de kommande dagarna, utan de kommande veckorna och månaderna kan till och med bli mer komplicerade än det är nu, säger WFP-chefen David Beasley till AP.

Han understryker att det är väldigt svårt för hjälporganisationer att nå utsatta ukrainare och att det ser ut att bli ännu svårare när kriget ändrar karaktär och striderna förflyttas österut.

Hundratusen civila saknar mat och vatten

Mariupol har varit belägrad sedan Ryssland inledde kriget i Ukraina i slutet av februari. Situationen i staden beskrivs som en mardröm med lik som inte kan tas om hand liggande på gatorna och stadsdelar som ser ut att vara jämnade med marken.

Över 100 000 civila uppskattas vara i desperat behov av mat, vatten och uppvärming. Ryska styrkor som kontrollerar staden har inte släppt in hjälp, trots krav från WFP.

– Vi kommer inte att ge upp människorna i Mariupol eller andra människor som vi inte kan nå. Men det är en förödande situation: människorna svälts ihjäl, säger David Beasley.

”Varför utplånar de oss?”

Mariupol har varit ett av Kremls strategiska mål under invasionen, då ett erövrande kan leda till en landkorridor till Krimhalvön. Det skulle även innebära att Ukraina skärs av från delar av Azovska sjön.

– Varför dödar de oss? Varför vill de förgöra oss? Varför förstör de våra bostäder? Tre tiovåningshus har bränts ner till grunden. Människor sitter i källare där de saknar avlopp eftersom plaströren fattade eld, säger Valentina Pletnyova, boende i Mariupol till Reuters. 

Valentina Pletnyova berättar även om oroligheterna när en hel sektion av ett tiovåningshus rasade samman.

– 19 personer dog, säger hon.

I slutet av förra veckan kom det rapporter om att Ryssland erövrat centrala Mariupol. Sedan dess har situationen i staden kantats av motstridiga uppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.