Fokus på det ukrainska flyktingmottagandet i regeringens vårbudget

Uppdaterad
Publicerad

Kostnader för Sveriges ökade flyktingmottagande är ett av regeringens fokusområden i årets vårbudget.

– Regeringens besked är att staten, som huvudregel, kommer stå för kostnader förknippade med mottagandet av skyddsbehövande från Ukraina, sa finansminister Mikael Damberg (S) på en pressträff för två veckor sedan.

Klockan 08:00 i dag, den 19 april, kommer regeringen lämna över vårens ekonomiska propositioner till riksdagen. Dessa innehåller regeringens förslag på ändringar i statens budget, som måste godkännas av riksdagen innan de kan bli verklighet.

Flera delar har redan presenterats. Det handlar bland annat om ett tillfälligt ökat bostadsbidrag till barnfamiljer, att fler ska kunna få klimatbonus för miljöbilar och höjda pensioner genom ett garantitillägg.

– Vi hoppas att den här pensionshöjningen ska gå igenom riksdagen så att pensionärerna får sin höjning från och med augusti, sa socialminister Ardalan Shekarabi (S) under en pressträff den 6 april.

Staten ska bekosta flyktingmottagandet

Men vad som väntas bli en av de största nya posterna handlar om kostnader för det ökade flyktingmottagandet från Ukraina.

Den sista mars presenterade finansminister Mikael Damberg regeringens plan om att tillföra 10,5 miljarder kronor för att täcka upp bland annat Migrationsverkets ökade utgifter.

– Det handlar om att de ska kunna erbjuda boende och dagsersättning till personer som fått tillfälligt skydd i Sverige, sa finansminister Mikael Damberg (S) under en pressträff och fortsatte:

– Det omfattar också ersättningar till kommuner och regioner för skola, förskola och sjukvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.