Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vem är Märta Stenevi som föreslås bli nytt språkrör för Miljöpartiet? Foto: TT

Märta Stenevi föreslås bli nytt språkrör för Miljöpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Partisekreterare Märta Stenevi föreslås bli nytt språkrör för Miljöpartiet efter den avgående Isabella Lövin, uppger partiets valberedning.

– Märta Stenevi är en stabil och samlande kraft inför den stundade valrörelsen, valberedningens sammankallande Katrin Wissing vid en pressträff.

– Det är en person som har potential att göra vår politik angelägen för nya väljare, fortsätter hon.

Märta Stenevi själv säger på samma pressträff att hon är glad och stolt över valberedningens förtroende och hon är övertygad om att partiet ska kunna växa i opinionen.

– Om Miljöpartiet ska kunna växa kommer det inte att räcka att vi är radikala nog för Greta-generationen, utan vi måste även få deras mammor och pappor att rösta på oss, säger hon.

Nytt språkrör väljs den 31 januari

Efter att partiets nuvarande kvinnliga språkrör, klimatminister Isabella Lövin i slutet av augusti annonserade att hon lämnar politiken, har hela 8 personer annonserat att de vill ta över.

Förutom Stenevi kandiderar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, riksdagsledamöterna Karolina Skog, Janine Alm-Ericson, Rebecka Le Moine, Annika Hirvonen, Pernilla Stålhammar samt kommunpolitikern Elin Söderberg.

Det nya språkröret väljs på en extrakongress den 31 januari nästa år. Till skillnad från andra partier är ombuden på Miljöpartgiets kongresser inte bundna att rösta i linje med sina partidistrikt, varför valutgången ibland kan vara svår att förutspå. Till exempel valdes Märta Stenevi till partisekreterare vid kongressen i fjol, trots att hon inte var valberedningens kandidat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Märta Stenevi föreslås bli nytt språkrör efter Isabella Lövin. Hör hennes anförande i inslaget. Foto: Henrik Montgomery/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer