Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Restriktionerna för handel och serveringsställen förlängs. Det meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff. Foto: TT

Folkhälsomyndigheten förlänger coronarestriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten lämnade på torsdagen ett formellt beslut om att förlänga de coronarestriktioner som gäller i handeln och på serveringsställen till och med den 2 maj.

Redan förra veckan meddelade regeringen att lättnaderna måste skjutas fram.

– Vi befinner oss i fortsatt ansträngt läge, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens presskonferens.

Beslutet innebär att serveringsställen måste förbli fortsatt stängda mellan klockan 20.30 och 05.00 och att fortsatta åtgärder behöver vidtas för besökare i butiker, gallerior och köpcentrum.

– Dit ska man komma ensam och inte i sällskap, fortsätter Anders Tegnell.

Liknande regler gäller för serveringsställen inne i gallerior och köpcenter, där man får sitta max en person per bord. Detta för att understryka att man bör komma ensam till den här typen av platser, för att minska risken av smittspridning.

Förlängningen meddelades förra veckan

Redan förra onsdagen meddelade regeringen att de rådande restriktionerna på restauranger och barer kommer att förlängas. Statsminister Stefan Löfven (S) uppmanade då till en kraftansträngning för att bidra till en minskad smittspridning.

– För att få normal vardag igen så behöver smittspridningen minska rejält och belastningen på sjukvården minska, sa Stefan Löfven då.

I dag har Folkhälsomyndigheten fattat beslutet om att förlänga restriktionerna till och med den 2 maj.

Bedömning kring Astra Zenecas vaccin pågår

Statsepidemiologen tog även upp läget kring EMA:s utlåtande om Astra Zenecas vaccin. Det pågår en fortsatt bedömning om blodproppar kan kopplas till Astra Zenecas vaccin mot covid-19 samt hur det påverkar användningen i Sverige.

– Vi fortsätter pausen i de yngre åldersgrupperna i avvaktan på mer information. Vi håller på att titta på om det här kommer påverka hur vi väljer att använda Astras vaccin i dag. Vi följer upp rapporter och har dialog med andra länder om detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer