Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Gustaf Hugelius berätta om tinandet av permafrosten och hur man stoppar den. Foto: SVT

Forskare: Bråttom att stoppa smältande permafrost

Uppdaterad
Publicerad

Smältande permafrost är ett stort, globalt klimathot som spär på klimatförändringarna. Det är ännu inte för sent att vända utvecklingen, men det är bråttom, säger naturgeografen Gustaf Hugelius till SVT.

Enligt Hugelius finns det inget annat sätt att sätta stopp för en fortsatt smältande permafrost än att minska utsläppen av växthusgaser.

– Utsläppskurvan behöver vända nu, säger han och tillägger att det måste till ”drastiska” minskningar under de kommande 10-20 åren för att vända trenden.

Smältande permafrost påskyndar klimatförändringarna

En allt högre temperatur i de arktiska delarna av världen, inte minst i Sibirien, har fått permafrosten, den ständigt frusna marken, att börja smälta. När den smälter släpper den ifrån sig både koldioxid och metangas som påskyndar klimatförändringarna ytterligare.

– Det är fråga om väldigt stora mängder. Permafrosten täcker stora delar av av Arktis, ett område tre gånger så stort som hela EU:s area, säger Hugelius.

Permafrosten innehåller väldigt mycket gammalt kol och gamla växtdelar, vilket också gör att utsläppen av växthusgaser blir extra stora.

– Vi projicerar att innan slutet av det här århundradet kommer utsläppen av växthusgaser från permafrosten att motsvarar all den gas som EU släpper ut idag, fortsätter Hugelius.

Än finns det hopp

Gustaf Hugelius är dock optimistisk, även om kunskapen bland politiker och beslutsfattare ännu inte är i fas med forskningen om de växande klimatproblemen. Men, om den ekonomiska tillväxten efter coronapandemin kan ställa om från fossila bränslen till förnybar energi så finns det hopp.

– Vi kan fortfarande klara av det här, men det som händer de kommande åren blir avgörande. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet