Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid flera tillfällen har Turkiets president Erdogan satt sig på tvären gentemot Nato. Hör forskningsledaren från FOI berätta mer i klippet. Foto: TT, ADEM ALTAN

Forskare: Problem mellan Nato och Turkiet har funnits länge

Publicerad

Det är ingen överraskning att det just är Turkiet som bromsar förhandlingarna för ett svenskt och ett finländskt Natomedlemskap. Det menar Eva Hagström Frisell, forskningsledare på FOI. 

– Turkiet har tidigare använt politiska frågor kopplat till nationella prioriteringar när det kommer till förhandlingar i Nato. Framför allt när det gäller Turkiets syn på terroristorganisationer, säger hon. 

Natolandet Turkiet hotar med att hindra Sverige och Finland från att bli fullvärdiga medlemmar i Nato om de inte lever upp till en rad krav. Bland annat handlar det om att Turkiet anklagar Sverige för att ge en fristad till medlemmar ur den av EU, USA och Turkiet terrorstämplade kurdiska gerillan PKK.

Problematisk relation mellan Turkiet och Nato

Att det just är Turkiet som motsätter sig medlemskapen är ingen överraskning, menar Eva Hagström Frisell, forskningsledare på FOI.

– Relationen till Nato blivit mer problematisk i samband med att Turkiet utvecklats i en mer auktoritär riktning. Turkiet har även ingripit i Syrien och man har köpt luftvärnssystem från Ryssland, säger hon och fortsätter:

– Turkiet försöker nu balansera mellan Ryssland och väst.  

Kan man säga att Turkiet är Natos “svarta får”?

– Ja, det har funnits problem även tidigare ska man säga. Problemen nu på senare tid och den turkiska inrikesutvecklingen har skapat mer problem i alliansen. Turkiet har inte bara problem med Sverige och Finland, de har även samma syn på USA när det kommer till deras stöd för olika grupper i Syrien. Konflikten gäller fler länder inom Nato, säger hon. 

Tidigare kontroverser

Eftersom Nato bygger på enhällighet när det kommer till att ta beslut inom alliansen, är det inte första gången länder använder politiska frågor för att försvåra förhandlingar, enligt Eva Hagström Frisell.

– Det har funnits problem tidigare med ansökningar, exempelvis senaste medlemslandet Nordmakedonien. Där var man tvungen att komma överens om namnfrågan med Grekland innan de blivit medlemmar. 

Turkiet har tidigare vid ett flertal tillfällen använt politiska frågor för att förhindra eller försena ett Natobeslut. 

– Det gäller bland annat 2009 när Anders Fogh Rasmussen skulle väljas till generalsekreterare. Då protesterade man mot danska tidningars publiceringar av Muhammedkarikatyren. Då behövdes det förhandlingar med Turkiet för att lösa detta innan han blev tillsatt.

Hör mer om Turkiets tidigare motsättningar i Nato i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.