ANALYS: ”Forskare har i åratal varnat om att Himalayas glaciärer utsätts för enorma påfrestningar”

Publicerad
Analys ·

En tsunami mitt i Himalayas berg. En bit glaciär som kollapsar och skapar enorma vattenflöden. Forskare har i åratal varnat för att den pågående globala uppvärmningen utsätter Himalayas glaciärer för enorma påfrestningar. De senaste 40 åren har 25 procent av istäcket försvunnit.

I ett unikt samarbete har länder nu gått samman för att rädda ”den tredje polen” som Himalaya kallas.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Inte ens ”världens tak”, de mäktiga Himalayabergen, är opåverkade av klimatkrisen. På Twitter trendar glaciärraset som ”#climateemergency”.

Än saknas exakta uppgifter vad som hänt men i indiska medier spekulerar forskare i att en spricka uppstått i Nanda Devi glaciären, eftersom permafrosten tinar. Under isen forsar vattnet och bryter igenom isen.

”Isarna krymper med tio meter om året”

Forskarna kallar Himalaya för den tredje polen efter Arktis och Antarktis. Avsmältningen av glaciärerna i Himalaya accelererar och har gått dubbelt så fort efter sekelskiftet. Snötillgången minskar och isarna krymper just nu med tio meter om året. De senaste 40 åren har 25 procent av istäcket försvunnit. Värmen gör också glaciärisarna instabila.

Den stora översvämningen som drabbat Chamoli-distriktet i Indien efter att en tsunami av stenar och vatten forsade fram i en dalgång tycks mirakulöst ha lett till begränsat antal döda. Ett vattenkraftverk blev skadat och fick vattennivåerna i Dhauligangafloden att stiga tillfälligt.

Sotpartiklar påverkar också avsmältningen, men ny forskning visar att det är en lokal påverkan. Avsmältningen sker nu lika snabbt över hela bergskedjan vilket indikerar en gemensam orsak.

”Artrikedom behöver skyddas”

Utbredd fattigdom i förening med en pågående global uppvärmning utsätter nu bergskedjan för stora påfrestningar. Den pågående globala uppvärmningen hotar grundvattenförsörjningen, och de bevattnade jordbruken nedanför Himalaya som är Asiens främsta kornbod.

I Himalaya finns dessutom en betydande artrikedom som behöver skyddas.

Nödläget har fått åtta länder som tillsammans rymmer Himalaya att gå samman i ett unikt vetenskapligt och politiskt samarbete . Samarbetet drivs av ICIMOD som bland annat Sida finansierar. Här sitter fiendeländer sida vid sida, Afghanistan, Bangladesh, Butan, Kina, Indien, Myanmar, Nepal och Pakistan.

ICIMOD stödjer de 1 000 olika etniska grupper som lever i bergen och deras livsförutsättingar som hotas av uppvärmningen. Totalt rör det sig om 240 miljoner människor som lever i bergen.

”Allvarligt säkerhetshot”

Joshua Maurer, från Columbia Universitets Lamont-Doherty Earth observatorium, säger till The Guardian att det nu finns tydliga bevis för sambandet mellan klimatförändring och människans påverkan. Temperaturen i Himalaya har ökat med en grad mellan 2000-2016, jämfört med 1975-2000.

En glaciär som spricker är ett allvarligt säkerhetshot. Men på sikt är den stadiga avsmältningen ett ännu större hot. Totalt 1,6 miljarder människor är beroende av glaciärerna i Himalaya och avrinningen till floder som Ganges, Gula floden, Mekongdeltat och Pramaputra. När vattenflödena torkar ut kommer enorma, bördiga jordbruksområden att bli obrukbara. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.