Ungefär 2 procent av alla sexåringar går inte i förskola i dag. Nu blir förskolan obligatorisk. Foto: TT

Skolplikt från sex års ålder – förskoleklassen kan bli obligatorisk

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har under torsdagen fattat beslutet att gå till lagrådet med förslaget om att alla barn i Sverige ska börja skolan under hösten då de fyller sex år. Skolplikten ska börja i förskoleklassen som blir en obligatorisk skolform inom skolväsendet.
– Vi vill ge barnen en jämlik start, säger Gustav Fridolin, utbildningsminister.

Förskoleklassen kan bli en obligatorisk del av skolväsendet och den nya skolplikten ska gälla alla barn som är bosatta i Sverige.

Tanken med reformen är att förbereda barnen för det första skolåret. Ungefär två procent av alla sexåringar går inte i förskola idag, vilket motsvarar cirka 2000 barn per år.

– Alla barn ska få en bra start in i skolan och vi vill stärka jämlikheten i den svenska skolan. I förskoleklassen lär man sig läsa, räkna och jobba i grupp. Det här är viktigt för de 2000 barn som inte går i förskolan idag, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

En lagändring skulle innebära att Sverige fick en tioårig skolplikt.

– Förskoleklassen lägger en väsentlig grund. Vi har sett att de barn som inte gått förskoleklassen får det tuffare i skolan. Och det här gäller barn från väldigt olika grupper i samhället.

Viss flexibilitet kvarstår

Också i fortsättningen är det meningen att skolsystemet ska fungera med en viss flexibilitet. Barn ska kunna tas emot tidigare i en förskoleklass samtidigt som det ska gå att skjuta upp skolstarten om det finns särskilda skäl.

– Tanken är att om det behövs, så ska man kunna gå kvar i förskoleklassen, säger Gustav Fridolin.

Bättre att förlänga grundskolan

På Lärarnas riksförbund anser man att beslutet är ett steg i rätt riktning, men att det hade varit bättre att förlänga grundskolan istället för att göra förskoleklassen till en del av skolplikten.

– Vi hade önskat att grundskolan förlängts istället för att lägga till förskoleklassen i skolplikten. Då skulle man ha tio år på sig att klara av grundskolan, säger Sara Svanlund vid Lärarnas riksförbund.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2018 och skulle då tillämpas från och med höstterminen 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer