Pandemin rubbar cirklarna för 1:a maj-firandet – då prövar socialdemokraterna i Sollefteå att fira över nätet. Vi var med på inspelningen inför ett folktomt torg. Foto: Pierre Ragnehag SVT

Corona stoppar 130-årig tradition – Sollefteå firar första maj på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Coronatiderna rubbar ju de flesta cirklar just nu, även det traditionella första maj-firandet. Vi följde inspelningen på plats när S i Sollefteå provande ett nytt grepp – demonstration via nätet.

Det mesta kommer i alla fall att vara sig likt; flammande appeller, tal och arbetarrörelsens största hits i blåsorkestertappning. Det blir lokala talare och det blir ett affischnamn.

Men digitalt, alltså. För sändning på sociala medier.

Vi var med på inspelningen i ett blåsigt Sollefteå några dagar före första maj. På Hullsta gårds trappa stod orkestern redo medan John Åberg, ordförande för S i Sollefteå, höll sin inledande appell för ett tomt torg.

Det mesta var sig likt när allt gjordes annorlunda.

En trubadur stod också på programmet – inspelad och klar.

Kampstämning på nätet?

Huvudtalaren Daniel Suhonen från föreningen Reformisterna, en S-rörelse på vänsterkanten, var inte heller på plats. Han spelade in sitt tal på hemmaplan, i Stockholm.

Men går det att uppbåda någon kampstämning via nätet? Och hur är det att tala inför ett folktomt torg? Hör John Åberg och Stina Holmberg, som debuterar som första maj-talare, i klippet.

Stina Holmberg (S) gjorde sin debut som 1:a maj-talare. ”Det kändes lite konstigt”, sa hon om att tala utan publik på plats. Foto: Pierre Ragnehag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.