Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alva Åberg och Amanda Mårtensson tycker bussbiljetterna är för dyra, de promenerar hellre vid kortare sträckor. Foto: Tiffany Lind/SVT

Priserna på bussbiljetter i Västernorrland har ökat mest i landet

Publicerad

Kostnaden för att åka en enkelresa med buss inom tätorter i Västernorrland har ökat mest i hela landet de senaste fem åren.

– Jag tycker det är tråkigt för det blir så himla dyrt, säger Ludvig Svanberg i Sundsvall.

Busspriserna för enkelbiljetter har ökat med 32 procent mellan år 2020 fram till mars i år. Det visar en granskning som SVT har gjort.

Det innebär att det för en barnfamilj med två vuxna och två barn mellan 7-19 år som åker tur och retur inom tätort i länet idag kostar 200 kronor.

Priser i kollektivtrafiken

”Inte värt för mig”

Flera personer som SVT träffat tycker att det borde vara billigare att åka buss, särskilt för de personer som bara gör det ibland.

– Jag köper ofta enkelbiljetter för periodbiljetter är inte värt för mig, säger Ludvig Svanberg i Sundsvall, som hellre går eller cyklar i stället för att ta bussen.

Däremot tyckte ett par, som inte ville ställa upp på intervju, att en enkelbiljett för 33 kronor var ett rimligt pris.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Sara Nylund (S), ordförande för kollektivtrafikmyndigheten i västernorrland varför priserna för enkelbiljetterna ökat. Foto: SVT

Störst prissänkning av periodbiljetter inom länet

Kostnaderna för periodbiljetter inom tätort i länet, alltså månadskorten, har däremot endast ökat med 9 procent de senaste fem åren. Och om man vill åka buss inom länet med ett periodkort har priserna minskat med hela 33 procent.

Se och hör resenärerna berätta vad de tycker om priserna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Priser i kollektivtrafiken

Mer i ämnet