Hundratals människor samlades utanför stadshuset i Malmö i protest mot planerade besparingar inom skolan. Foto: Bernard Mikulic

Fortsatta protester mot neddragningar inom skolan

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen samlades föräldrar och elever från flera malmöskolor för att manifestera mot de planerade nedskärningarna inom grundskolan. Men mycket tyder på att förslaget till bantad skolbudget inte går igenom.

På tisdagen samlas grundskolenämnden för att klubba budgeten för Malmös grundskolor. Men sen förslaget att banta budgeten med 50 miljoner blev känt, har protesterna varit många. Och på måndagskvällen samlades föräldrar från hela Malmö för att visa sitt missnöje.

– Jag upplever det som ett knytnävsslag i ansiktet på våra barn, våra barns framtid och på vad de kan tänkas är möjligt i framtiden. Det är katastrof för oss, säger Miryam Legash, en av alla föräldrar som samlats utanför stadshuset.

Politiker också missnöjda

Men inte bara föräldrar och lärare har höjt sina röster sen det blev känt att den politiska ledningen i Malmö (S och L) vill spara 50 miljoner inom grundskolan. Även politiker från andra partier.

– Det är helt omöjligt för skolan att spara utan att det märks på undervisningen, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.

Han tycker istället att andra förvaltningar ska få högre besparingskrav. Centern är av samma uppfattning.

– Det är inte inom skolan vi ska spara. Vi vill istället dra ner på försörjningsstödet och antalet kommunikatörer i kommunen, säger Joacim Ahlqvist (C), ledamot i grundskolenämnden.

Skolbudgeten spricker

Magnus Olsson (SD), oppositionsråd, säger att hans parti inte heller kommer att släppa igenom besparingsförslaget från S och L. Samma besked ger Vänsterpartiet.

– Investera i våra ungar nu i stället för att lägga pengar på hög och ta kostnaderna sen, säger Lisa Stolpe (V), ledamot i grundskolenämnden.

Tillsammans har M, C, SD och V sju platser i grundskolenämnden. S och L har fem. Det betyder att budgeten inte kommer att gå igenom i morgon på grundskolenämndens sammanträde oberoende av hur Miljöpartiet, med en ledamot i nämnden, kommer att rösta.

Fler elever i Malmö

Förvaltningschef Anders Malmquist konstaterar i en skrivelse till nämnden att antalet elever i åldern 6-15 år förväntas öka mer än beräknat. Inom den kommande femårsperioden prognosticeras Malmöbor i ålder 6-15 år öka med cirka 800 personer om året.

– Jag ser ingen anledning att revidera vårt förslag. Vi har gjort en bra budget, som jag står för, säger Sara Wettergren (L), skolkommunalråd i Malmö.

Besparingen på 50 miljoner utgör mindre än en procent av grundskolans budget på 5,3 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.