Under pandemin har Folkhälsomyndigheten rekommenderat alla som känt sig sjuka och som upplevt symptom som kan vara covid-19 att stanna hemma. Nu går samhället mot ett normalläge, så som det var före pandemin.
Men kommer vi nu att vara mer benägna att sjukskriva oss än tidigare?
Frågan om pandemin har lett till att arbetstagarna i Sverige sänkt ribban för att jobba med förkylning är inte lätt att svara på, säger Renée Blomberg, prognoschef vid Försäkringskassan.
– Nej, jag tror inte att vi är mer benägna att sjukanmäla oss, men eventuellt har vi sänkt ribban.
Vab på rekordnivåer
Något som indikerar att så är fallet är att Försäkringskassan ser en förhöjd nivå av fall där personer sjukskriver sig med andningssjukdomar, såsom förkylningar och problem med luftvägarna.
En annan indikator är att vab-dagarna är på rekordnivåer. Före pandemin låg antalet vab-dagar på cirka 500 000 en januarimånad. Förra månaden var motsvarande siffra knappt 900 000.
SVT Nyheter frågade Magnus Isacson, specialistläkare i allmänmedicin och ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, om hur man ska tänka vid feber, snuva, hosta, illamående och huvudvärk. När ska man stanna hemma och när är det ok att gå till jobbet? I klippet får du svar.