Malmö har under sommaren skakats av serie explosioner orsakade av insmugglade handgranater. Foto: TT

FP: Räkna handgranater som vapen

Uppdaterad
Publicerad

Att inneha handgranater borde vara ett vapenbrott och ge hårdare straff än i dag. Det föreslår nu Folkpartiet efter alla de sprängdåd med handgranat som skakat Malmö i år.

Straffen för vapenbrott skärptes i höstas, men handgranater räknas inte som vapen utan faller under lagstiftningen för brandfarliga och explosiva produkter. Folkpartiet förslår nu att handgranater borde in under vapenlagstiftningen.

– I dag går det under fyrverkerilagen höll jag på att säga, eller under lagen om explosiva produkter. Det innebär att straffskalan är lägre och att många ungdomar som begår brott slipper undan med böter. Det är orimligt, och det är ett allt större problem i Sverige och inte minst i Malmö, säger Roger Haddad, rättpolitisk talesperson för Folkpartiet och ledamot i justitieutskottet, till SVT Nyheter.

Vill straffa de som förbereder

Enligt Haddad skulle ett alternativ vara att skärpa minimistraffet, och han menar det går att diskutera om det skulle vara en sexmånadersgräns eller minst ett års fängelse.

– Sedan vill vi också att de som förbereder, planerar och förser de kriminella med handgranater också ska straffas. I dag kommer många av dem undan och då tappar allmänheten tilliten till rättsväsendet och det vill vi ändra på.

Sprängdåd skakar Malmö

Malmö har drabbats av en våg av sprängdåd i år. Över 30 explosioner har skett, ett tiotal har varit handgranater. Senaste i söndags exploderade en handgranat nära Möllevångstorget. Det handlar om hämnd och uppgörelser bland kriminella och granaterna har smugglats in från Balkan enligt polisen.

– Det är bara en tidsfråga innan någon blir skadad. Det här är militärt material och inte civilt, säger Roger Haddad (FP).

Utredning ger stöd

Att kalla handgranater för vapen skulle ge tullen och polisen bättre befogenheter enligt Folkpartiet. Man får stöd av den utredning av vapenbrotten som alliansregeringen genomförde 2014.

Den pekade på att det nog kan behövas nya lagar kring just handgranater eftersom de blir allt vanligare i kriminella kretsar och likheterna med vapen är stora. Men frågan föll vid sidan av utredningen och något lagförslag lades inte.

– Fokus var på innehav av vapen för att skärpa straffen där, och det har vi gjort. Men i takt med att verkligheten förändras har polisen uppmärksammat oss på att man vill ha ett starkare stöd.

Räknas inte som smuggling

Tullverket har inte bara klagat på att man saknar resurser att hitta handgranater utan även på att man saknar befogenheter. Tullen har bara beslagtagit två handgranater de senaste två och ett halvt åren.

Eftersom handgranater inte räknas upp i EU:s tullregler räknas det inte som smuggling att föra in handgranater från ett annat EU-land utan tillstånd.

Det gör att Tullen inte har befogenhet att att beslagta och förverka handgranater konstaterar tullverket i sitt yttrande om skärpta vapenlagar förra året.

– Vårt förslag skulle också innebära att tullen får att mycket starkare mandat att faktiskt gripa in om man ser att någon smugglar in handgranater, säger Roger Haddad (FP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer