Frågor och svar om fastighetsskatten

Uppdaterad
Publicerad

Om regeringens förslag går igenom kommer den statliga fastighetsskatten att avskaffas från 1 januari 2008 och ersättas med en kommunal avgift på max 4.500 kr per år. Men vad får egentligen de nya reglerna för konsekvenser?

Får jag som hyresgäst sänkt hyra när de nya reglerna träder i kraft?

Kostnaden för fastighetsägaren kommer i de allra flesta fall att gå ner när den kommunala fastighetsavgiften införs. Exakt hur mycket det påverkar hyrorna blir en fråga för höstens hyresförhandlingar, men Hyresgästföreningen räknar med att en hyresgäst kan få en liten sänkning av hyran med de nya reglerna – i snitt 50 kronor mindre per månad för en normalstor trerummare.

Hur påverkar slopandet av fastighetsskatten mig som bostadsrättsinnehavare?

De allra flesta bostadsrättsföreningar kommer att få sänkta kostnader – enligt Sveriges bostadsrättscentrum SBC omkring 200-250 kronor mindre per lägenhet och månad.

Men om och i så fall hur mycket medlemsavgifterna ska sänkas bestäms av varje enskild förening. I vissa bostadsrättsföreningar kan man istället välja att använda pengarna till att exempelvis betala av föreningens lån.

Jag har två boenden i två olika kommuner – var betalar jag den kommunala fastighetsavgiften?

Precis som med fastighetsskatten så kommer man att betala avgift i alla de kommuner där man äger fastigheter.

Jag har ett uppskov på reavinstskatten från en tidigare försäljning. Påverkas det av de nya reglerna?

Ja, när reavinstskatten höjs från 20 till 30 procent från 1 januari 2008 påverkas även tidigare de som tidigare fått uppskov med skatten. Detta kritiseras hårt av Villaägarnas riksförbund som vill att den gamla skattesatsen ska gälla för de som redan fått uppskov.

Man kan dock komma undan den högre reavinstskatten genom att begära att få betala in den skatt man fått uppskov för i förtid. Innan årsskiftet gäller nämligen fortfarande den gamla skattesatsen på 20 procent.

Kommer nybyggda hus fortfarande att vara förskonade från fastighetsskatt under den första tiden?

Med nuvarande regler slipper nybyggda hus fastighetsskatt under de första fem åren, för att sedan betala halv skatt under de följande fem. Som det ser ut nu kommer förmodligen denna möjlighet att finnas kvar, men detta ska nu utredas av den arbetsgrupp som regeringen har tillsatt. Enligt Ylva Yngveson, chef för Institutet för privatekonomi på Swedbank, kan en tänkbar lösning bli att hus byggda efter årsskiftet beskattas fullt ut.

Vilka är vinnarna med de nya reglerna?

Vilka som vinner respektive förlorar på reformen är inte helt klart i dagsläget, men generellt kan man säga att de som i dag betalar mest i fastighetsskatt, det vill säga villaägare i attraktiva områden, tjänar mest på förändringarna. En villa som har ett taxeringsvärde på två miljoner kronor kostar i dag 20.000 kronor om året i fastighetsskatt. Med den nya avgiften ska ingen betala mer än max 4.500 kr årligen.

Kommer bostadspriserna och boräntorna stiga när fastighetsskatten avskaffas?

En negativ konsekvens av förändringarna kan vara att bostadspriserna drivs upp när skattetrycket minskar. Det gäller framförallt i storstadsområdena där marknaden till stor del styrs av hur mycket spekulanterna har råd att betala för sitt boende.

Utbudet på bostäder kan dessutom minska när till exempel äldre människor inte behöver flytta från sina stora bostäder på grund av hög fastighetsskatt. Risken är då att riksbanken kan besluta om räntehöjningar för att försöka förhindra en överhettning av bostadsmarknaden.

Förlorarna på höjda priser, minskat utbud och högre räntor kan framför allt bli unga människor som ska köpa sin första bostad.

Hur hög blir den kommunala avgiften just i min kommun?

Regeringen har bestämt att den får vara högts 4.500 kronor per år. Först i ett senare skede kan kommunerna få något inflytande på detta.

Källor: Ylva Yngveson, chef för Institutet för privatekonomi på Swedbank, TT, Hyresgästföreningen och SBC.

Frida Pettersson

SVT Text & Webb

Regeringens förslag

• Den statliga förmögenhetsskatten avskaffas för småhus, flerbostadshus och fritidshus 1 januari 2008.

• I stället införs en kommunal avgift: 4 500 kronor för småhus, dock högst en procent av taxeringsvärdet. 900 kronor för flerbostadshus eller högst 0,4 procent av taxeringsvärdet.

• 60 procent omfattas av den nya kommunala avgiften.

• Realisationsvinsterna höjs från 20 till 30 procent.

• Statens inkomster blir oförändrade. De kommunala avgifterna ger 10,3 miljarder samtidigt som statsbidraget till kommunerna minskas med samma summa. Höjningen av reavinsten beräknas öka statens inkomster med sex miljarder till 18 miljarder kronor. Uppskovsreglerna ändras inte.

• I juni skickas förslaget ut på remiss och de nya lagtexterna ska utformas under hösten.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.