Frågor och svar om fildelning

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juli 2005 fick Sverige en skärpt upphovsrättslagstiftning som bland annat gör nedladdning av material från nätet olagligt. Sedan dess är regeringens avsikt att jakten på de olagliga fildelarna ska intensifieras. Men vad är egentligen lagligt och vad är olagligt i fildelningsdjungeln?

Vad är fildelning?

Det innebär att man delar med sig av sina filer på sin dator till andra användare på andra datorer. Själva fildelningen är inte i sig olaglig, men blir det när upphovsskyddat material sprids, så kallad piratkopiering. I debatten pratar man ofta felaktigt om fildelning, när det egentligen är piratkopieringen man syftar på.

Får jag ha musik i min dator?

Både ja och nej. Enligt upphovsrättslagen är det tillåtet att kopiera upphovsskyddat material för privat bruk, men endast om upphovsmannen har gett tillstånd till det. Du får därför ladda hem musik från sajter där upphovsmannen gett sitt tillstånd (laglig fildelning). Du får också lägga in en köpt CD-skiva i din dator för att lyssna på.

All annan form av nedladdning är alltså olaglig. Det är inte heller tillåtet att sprida den musik som finns i den enskilde användarens dator. Samma princip gäller naturligtvis andra former av nerladdningsbart material, som t.ex. film eller texter.

Är även filbytarprogrammen, som t.ex. Kazaa förbjudna?

Nej, filbytarprogram som sådana är inte olagliga. Men hur man ska hantera själva programmens betydelse för piratkopieringen är fortfarande oklar.

Programmen kan ha lagliga användningsområden, och samtidigt missbrukas för piratkopiering. Bedömningen bör därför ske från fall till fall, enligt Justitiedepartementet. Någon som har tillhandahållit ett filbytarprogram för olaglig verksamhet, skulle alltså ändå kunna fällas för medhjälp till piratkopiering.

Vad är straffet för piratkopiering?

Böter eller upp till maxstraffet två års fängelse.

Kan jag straffas även om jag inte vetat om att det var olaglig nerladdning?

Man kan bara straffas om man haft ett uppsåt, det vill säga att man har känt till stölden.

Är det olagligt att besöka sajter med upphovsrättsskyddat material?

Nej, du får besöka vilka sajter du vill och ta del av materialet, så länge du inte sprider materialet eller framställer kopior som bryter mot upphovsrätten. Av själva surfandet skapas tillfälliga kopior, som enligt lagen är tillåtna. Skillnaden är att de inte får sparas på hårddisken, på diskett eller liknande, eller skriva ut materialet.

Hur kan polisen spåra olagliga fildelare?

En förutsättning för att datorer ska kunna kommunicera och dela filer med varandra är IP-nummer. Det finns fasta IP-nummer som

används vid ständiga uppkopplingar och dynamiska IP-nummer som tilldelas hemanvändare när de kopplar upp sig mot internet.

I de fildelningsprogram som finns syns användarnas IP-nummer och genom dem kan misstänkta brott spåras till användaren. Polisen kan sedan använda tvångsåtgärder och begära ut personuppgifterna.

Har någon blivit straffad för olaglig fildelning sedan den nya lagen infördes?

Ja, i höstas åtalades två personer för olaglig fildelning, varav en dömdes för att ha spridit en film på nätet. Fallet ansågs bli vägledande för kommande domar och sågs som en seger bland fildelarna. Brottet bedöms nämligen då inte som så allvarligt att det möjliggör husrannsakan. Inte heller får man begära ut uppgifter från internetleverantörer, uppgifter som är sekretessbelagda men som hittills har lämnats ut.

I Sverige handlar de flesta anmälningarna om nerladdning respektive spridning av filmer. Hittills har ingen person åtalats för piratkopiering av musik.

Såväl film- som musikbranschen fortsätter att anmäla oalglig kopiering, men de har alltså inte gått till åtal.

Teresa Skeppholm, SVT Text & Webb

Fakta om upphovsrätten

Ekonomisk upphovsrätt

För att det ska vara möjligt att livnära sig på att skapa musik, film, konstverk, bilder eller text, finns det upphovsrätt, även kallad ekonomisk upphovsrätt.

Den ger upphovsmannen ensamrätt till att:

* framställa exemplar av sitt verk

* överföra exemplar av sitt verk till t.ex. internet

* sprida exemplar av sitt verk, i t.ex. butik

* framföra sitt verk, på t.ex. en scen

* visa sitt verk, på t.ex. en utställning

Undantagen

Privatpersoner får kopiera ett verk för privat bruk, men undantaget gäller bara om:

* kopian tas från ett lovligt original. På internet får alltså material laddas ner om upphovsmannen har gett tillstånd för det, annars inte.

* man inte kringgår kopieringsskydd

* bara en eller ett fåtal kopior tas

Ideella rätten

Därutöver finns den ideella rätten som ska säkerställa att upphovsmannen inte blir felaktigt namngiven eller att verket framställs på ett kränkande sätt. Man får t.ex. inte:

* ändra namn eller strunta i att namnge upphovsmannen

* framställa verket i ett kränkande sammanhang

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.