Framtidens julbord – innovationerna som förändrar julklassikerna

Publicerad

Julskinka, köttbullar och sill är riktiga klassiker på julbordet, men sitter de säkert i framtiden? Hur kommer julbordet se ut om 50 år?

– Maten som står på julbordet om 50 år lär vara producerad med helt nya tekniker och alternativa råvaror, säger Charlotte Eklund-Jonsson, forsknings- och affärsledare på Rise.

Om 50 år har jordens befolkning blivit både fler och äldre. Samtidigt gör klimatpåverkan det omöjligt att producera mat på flera landytor runt om i världen. Det här ställer stora krav på framtidens matproduktion.

– Vi måste producera mer mat för fler på en mindre yta i framtiden. Dessutom är det färre som kan jobba i produktionen, eftersom befolkningen blir allt äldre, säger Charlotte Eklund-Jonsson.

Framtidsmat

– Det händer väldigt mycket som ger hopp för framtidens matproduktion. Sverige är ett av de länderna där det finns mycket kunskap och många innovativa lösningar. Så jag gissar att vi kommer kunna äta mycket av det vi äter i dag, på framtidens julbord, säger Charlotte Eklund-Jonsson.

Prinskorv gjort på svamp från jästankar, köttbullar av nötkreatur som släppt ifrån sig mindre metangas och choklad med fett producerat ur koldioxid – det är några av rätterna som skulle kunna stå framdukade på julbordet om 50 år.

I videon får du veta mer om hur ett julbord skulle kunna se ut i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.