Här släpper flygplanet 6000 liter vatten över skogen. Foto: Patrick Trägårdh

Frankrike skickar brandbekämpningsflyg till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare brandbekämpningsflyg väntas tillkomma släckningsarbetet i Sverige inom kort. Frankrike skickar två stycken, utöver de två som Italien tidigare sänt. Planen väntas landa senast torsdag.

När SVT idag träffar EU-kommissionären Christos Stylianides, som ansvarar för humanitärt bistånd och krishantering, har han precis lagt på luren med Morgan Johansson.

– Vi bedömde tillsammans läget. Vi har aldrig sett något liknande i Sverige. Jag informerade den svenske ministern om att Frankrike erbjudit sig att skicka två canadair-plan som flyger till Sverige imorgon bitti, berättar Stylianides.

Han hoppas att de nya planen, tillsammans med helikoptrarna från Norge, ska göra skillnad.

– Vi följer situationen dygnet runt och jag lovade herr Johansson att EU står redo att hjälpa Sverige i den här svåra situationen, säger Stylianides

Två till plan

Flygplanen kan ta 6 000 liter vatten vid varje ”skopning”. Flygplanen är av samma sort som de italienska flygplanen som finns på svensk mark sedan tisdag 17 juli.

– Genom att få hit fler brandbekämpningsflyg ökar vi möjligheten att släcka bränder snabbt innan de hinner sprida sig, skriver Dan Eliasson, generaldirektör, MSB i ett pressmeddelande.

För att stärka Europas förmåga att hantera bland annat skogsbränder framöver har kommissionen ett förslag att bygga upp en gemensam EU-flotta med brandflygplan. Idag finns ingen gemensam kapacitet utan medlemsländerna lånar av varandra genom civilskyddsmekanismen, som bygger på frivillighet.

– Det är bra att vi har möjlighet att stärka upp den nationella beredskapen med hjälp från EU, kommenterar Dan Eliasson.

– Jag är övertygad om att vi står inför den här nya situationen på grund av klimatförändringarna. De är inte ”fake news”. De är här nu och vi måste förbereda oss på bästa sätt, säger Stylianides.

”Europa kan rädda liv”

I fjol när det brann i Portugal dröjde hjälpen på grund av att flygplanen från andra länder redan var upptagna med bränder på hemmaplan. Av den anledningen tror EU-kommissionen att det vore bra med gemensamma resurser som komplettera de nationella. Stylianides hoppas att den nya flottan ska vara på plats till årskiftet.

– Det är ett slags säkerhetsnät. Det här är solidaritet i sin mest påtagliga form. Vi behöver visa det europeiska folket att Europa kan skydda dem i svåra situationer. Europa kan rädda liv, säger Stylianides.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.