Fredrik Reinfeldt i SVT:s Agenda Foto: SVT

Fredrik Reinfeldt svarar om ”etniska svenskar”

Publicerad

-Den som blundar ser inte problemen. Jag begär inte mandat av väljarna att stänga Sveriges gränser, sade Fredrik Reinfeldt när han svarade på kritiken efter hans uttlande om ”etniska svenskar” i  SVT:s Agenda.

Statsministern bad inte om ursäkt för att han använt uttrycket.

-Ibland säger man ”utrikes födda”, ibland ”av utländsk härkomst”. Det är ett sätt att visa att människor som kommer från andra länder har svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Enligt Fredrik Reinfeldt är det viktigt att  även den som inte drar slutsatsen att Sveriges gränser ska stängas erkänner problemen som de ser ut.

-Sedan kan man diskutera vilket ord som är bäst att använda.

-Vi har öppnat för arbetskraftsinvandring, har infört liberalare regler för asyl- och immigrationspolitik och lagt om så att vi får en etableringslots i integrationspolitiken, sade Fredrik Reinfeldt.

-Säger man att problemet inte existerar, lite som Stefan Löfven, då blir det väldigt svårt att göra något. 

Enligt statsministern har invandringen ändrat karaktär. Nu är inte problemet bara att välutbildade inte får jobb i nivå med sin utbildning. Nu kommer människor, främst från Afghanistan och Somalia, som har mycket kort skolgång bakom sig.

-Problemen finns och de går att göra något åt. Men de är väldigt speciella, sade statsministern.

-Att säga att problemen inte finns, är inte seriöst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer