En iranier läser en nyhetsrapport om den iranska kvinnorättsaktivisten Narges Mohammadi på sin telefon på en gata i Teheran. Foto: TT

Fredspristagaren hungerstrejkar i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Nobels fredspristagare Narges Mohammadi har inlett en hungerstrejk från fängelset Evin i Iran.

– Det är ren tortyr och diskriminering, säger hennes svenska förläggare.

Narges Mohammadi fängslades år 2010 för att ”vara medlem i en illegal organisation” och för att ha ”spridit propaganda mot staten”. Sedan dess har hon ställts inför rätta flera gånger, och dömts till bland annat piskrapp, böter och mer fängelsetid. Tidigare i höst tilldelades hon Nobels fredspris för sitt arbete för att främja kvinnors rättigheter i Iran.

– Narges vågar stå upp för sina rättigheter trots att det kan kosta hennes liv, säger Narges Mohammadis svenska förläggare Massood Mafan.

Nu har hon inlett en hungerstrejk i fängelset, då hon och andra fångar nekats sjukvård.

”Det är en markering”

Enligt Massood Mafan har Narges Mohammadi haft hjärtproblem under en längre tid, och under de senaste veckorna har hon nekats läkarvård för att hon vägrar bära hijab i fängelset. Han berättar att hon inlett hungerstrejken då hennes utlovade läkarbesök ställts in efter att hon vägrat ta på sig slöjan.

– Det här är en markering. Narges är en känd person som redan fått mycket internationell uppmärksamhet, redan innan Nobelpriset. Om Narges inte får vård för att hon inte bär slöjan, får andra aktivister och politiska fångar absolut inte det heller, säger Massood Mafan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Narges Mohammadis förläggare berätta om hur hon spridit kvinnornas berättelser från fängelser i Iran. Foto: SVT/Martin Ekelin/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.