Fridolin svarar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Efter en minst sagt turbulent period ser Gustav Fridolin ut att få behålla språkrörsposten. Men kraven på förändring är starka och den interna kritiken hård. I SVT:s ”Rakt på” ställs Gustav Fridolin till svars i direktsändning.

På fredag inleder Miljöpartiet sin kongress i Karlstad. Åsa Romson har redan petats till förmån för biståndsminister Isabella Lövin, samtidigt som allt talar för att kongressen ger skolminister Gustav Fridolin förnyat förtroende. Beslutet att bara avsätta det ena språkröret har fått kritik, inte minst ur ett jämställdhetsperspektiv.

”Har varit otydlig”

– Det är valberedningen som gjort den prövningen, och det visar sig att jag har det förtroende och mandat att leda Miljöartiet in i en nystart och se till att vi går stärkta ur den här sitiuationen, säger Gustav Fridolin till SVT:s Love Benigh.

Vilka lärdomar har du dragit av de senaste veckornas turbulens?

– Att jag inte klarade av att räta ut alla frågetecken tilräckligt snabbt och att jag inte var tillräckligt tydlig i avgörande situationer. Under de ett och ett halvt år vi suttit i regering har det varit lätt att fastna i detaljerna. Jag har haft svårt att stå upp för kompromisser på det sätt som förväntas av någon som sitter i en regering. Jag borde varit tydligare på målen och lagt mindre vikt vid att förklara detaljer.

Hög svansföring ett misstag

Din blivande språkrörskollega Isabella Lövin säger att MP haft för hög svansföring i fler sakfrågor, håller du med henne?

– Ja mycket. I valrörelsen blev vi fångar i den dramaturgi vi själva spelade upp. Vi blev till exempel så glada när en miljöfråga kom upp att vi gick fullt in i den utan att överväga vilka chanserna var att ro den i land hela vägen. Då skapar man en bild av att ”om vi bara kom i regering så löser sig allt”.

Gustav Fridolin ångrar till exempel att han under valrörelsen viftade med en kolbit, men värjer sig mot bilden av att Miljöpartiet lagt sig platt i regeringsarbetet. I stället hävdar han att 8 av 10 krav partiet enades om under en tidigare kongress nu är genomförda, inte minst på skolområdet.

Tung kritik

Men i dag levererar två före detta språkrör, Maria Wetterstrand och Per Gahrton, en tung salva mot Miljöpartiets regeringssamarbete med Socialdemokraterna . Udden är visserligen främst riktad mot statsminster Stefan Löfven, som enligt Gahrton och Wetterstrand inte förstått att det är en koalitionsregering han leder. Men den pekar också på de egna partitopparna, som man anser har gett upp allt för lättvindigt. Fridolin värjer sig:

– Jag gillar inte att diskutera regeringsarbetet i termer av vinnare och förlorare. Det är ju ett gemensamt projekt för ett hållbart samhällsbygge där man investerar i  skolan och klimatet i stället för att sänka skatter.

Gränsen närmar sig

Men exemplen på svikna löften är flera: Bromma flygplats och förbifart Stockholm är två och den skärpta migrationspolitiken svider hos många miljöpartister. Enligt Gahrton och Wetterstrand närmar sig nu gränsen för vad Miljöpartiet kan och bör stå ut med. Alternativet är att lämna regeringen.

Även riksdagsledamoten Carl Schlyter har sagt att Milljöpartiet bör lämna regeringen om man inte lyckas stoppa statliga Vattenfall från att sälja sina kolgruvor i Tyskland.

– Att vi ska sitta med i regering är väldigt väl förankrat inom Miljöpartiet. Jag gillar inte att det gång på gång kommer upp diskussioner kring hur vi ska klara nästa svåra beslut. I stället vill jag prata om hur Miljöpartiet kan förändra Sverige till det bättre, där man ser alla saker vi gör. Om vi bara diskuterar frågor där vi kommer att få kompromissa så skymmer det våra segrar, säger Gustav Fridolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.