Samtliga Ericsson-chefer frikänns från Djiboutimålet

Uppdaterad
Publicerad

De fyra mutåtalade före detta Ericsson-cheferna frikänns av Solna tingsrätt, rapporterar Dagens Nyheter. Åklagaren har inte meddelat om de ska överklaga domen.

Fallet gäller en storaffär i Djibouti för tio år sedan, och enligt åtalet har de fyra genom ett mutupplägg på närmare 20 miljoner kronor bärgat ett kontrakt för 3G-telefoni värt 200 miljoner kronor.

Enligt domstolen har åklagaren inte lyckats bevisa att två av de tre mottagarna ingår i en krets av mutbara personer. När det gäller den tredje påstådda mottagaren har åklagaren inte lyckats visa att mutor verkligen lämnats till personen och underkänner bevisningen.

”Detta eftersom det inte har visats att de har haft någon anställning eller något uppdrag i vilka de har kunnat utöva inflytande på Ericssons möjligheter att erhålla kontraktet med Djibouti Telecom” skriver Solna tingsrätt.

Alla fyra inblandade nekar till brott.

Samtliga frias nu från åtal om grov bestickning.

Ericsson har tidigare varit inblandade i mutskandaler. Bland annat har SVT:s Uppdrag granskning avslöjat att Ericsson förhandlat via mellanhänder med IS. 2019 tvingades Ericsson även betala motsvarande 10 miljarder kronor i böter i USA för mutbrott bland annat i Djibouti och i Kina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.