Gäster i studiosamtalet om digitaliseringens utmaningar i Agenda 8 april 2018

Uppdaterad
Publicerad

Vartannat jobb riskerar att slås ut av datorer och robotar de närmaste decennierna. Det tror vissa forskare. Efter kraftiga effektiviseringar i industrin är det nu främst tjänstemannayrken som hotas menar experterna. Kommer jobben att räcka i framtiden? Måste skatten på arbete sänkas och hur ska vi få råd med välfärden? 

Agenda vill ha en diskussion med kunniga ekonomer som kan ge olika perspektiv på hur samhället kan möta utmaningen från digitaliseringen. Vi har därför bjudit in:

Nyhetsbloggen

Mårten Blix – forskar om digitaliseringens konsekvenser vid Institutet för Näringslivsforsning (IFN). Han är filosofie doktor och har tidigare varit sekreterare i regeringens Framtidskommission. IFN är delvis finansierat Svenskt Näringsliv. Blix tror att att det blir nödvändig att sänka skatten på arbete för att rädda kvar jobb när automatiseringen tar fart. Blix betonade även betydelsen av vidareutbildning mitt i livet samt att ökad kunskap är centralt för att klara omställningen som följer av en snabb teknikomvandling.

Ola Pettersson – chefekonom för Sveriges största fackförbund LO. Han är nationalekonom och följer forskningen om digitaliseringen, som han skrivit om på sin blogg. Ola Pettersson tror det kan vara nödvändigt att höja skatten på kapital för att bekosta jobben i välfärden när allt fler arbeten ersätts av datorer och robotar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet