Nicholas Nilsson och Denise Brantefelt tillhör generation Z. Foto: SVT/Mikael Eriksson

Snart tar de över – det här kännetecknar generation Z

Uppdaterad
Publicerad

De är hälsomedvetna och lockas inte av droger. Samtidigt är de mer stressade än tidigare generationer. SVT:s Agenda har tagit pulsen på generation Z, de som är födda runt millennieskiftet och snart tar över i samhället.

För att få grepp om vad som kännetecknar ungdomarna som är födda runt millennieskiftet har Agenda pratat med två trendanalytiker. Bilden som tonar fram är en generation som gärna blir vuxna snabbt.

– Om man tittar på både föräldragenerationen, och morföräldragenerationen om de är födda efter andra världskriget, så är det sådana generationer som aldrig vill bli vuxna. Men här är ju idealen att störst är den som blir vuxen först, säger Mats Lindgren som är vd på företaget Kairos Future.

Hälsomedvetna...

Ett annat utmärkande drag för generation Z är att de är väldigt hälsomedvetna, och att de dricker mindre alkohol än tidigare generationer.

–  Det är snarare att man pratar om ett hälsofokus och ett kontrollbehov som styr det här än att det skulle vara någon typ av ideologisk nykterism, menar Anton Landehag som är expert på företaget Ungdomsbarometern.

När Nicholas Nilsson fyllde 20 år slutade han med alkohol.

– Det kostar pengar. Man mår inte bra. Man har roligare utan alkohol i sitt festande.

...men stressade

Samtidigt som att träna och må bra är i stort fokus för generation Z, känner de sig mer stressade än tidigare generationer. Mer än tidigare förväntas denna generation ta hand om sin egen utveckling. Valmöjligheterna är oändligt många fler än förr, men det har också inneburit att ansvaret om det går fel landar på den enskilde.

– I höstas fick jag som ett tryck över bröstet och jag gick till läkaren och trodde det skulle vara något fysiskt, men det var ju mer psykiskt i stället på grund av av all stress och betygshets, berättar Denise Brantefelt.

Även Nicholas Nilsson har känt av stressen.

– Jag gick in i väggen. Jag orkade inte till slut. Jag kände att jag som person inte var tillräcklig. Jag satte kanske krav som ingen annan sätter.

Se hela inslaget i Agenda söndag 4 februari kl 21.15 i SVT2 eller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.