Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör elevernas berättelse: ”Ju fler ni ligger med, ju färre kommer vilja var med er.” Foto: SVT

Eleverna: Sköterskan sa att vi var ”använda och smutsiga”

Uppdaterad
Publicerad

Elever på flera kristna skolor har svårt att prata om rädslor och andliga övergrepp med skolans personal, visar Uppdrag gransknings kartläggning. Problemet uppstår när hälsopersonalen är medlemmar i församlingen som driver skolan. 

Uppdrag granskning har gått igenom Skolinspektionens granskningar, sammanställt medieavslöjanden om missförhållanden på religiösa friskolor och intervjuat ett flertal före detta elever.  

Se serien: ”Skola för Guds skull” – SVT Play

När personal på elevhälsan är medlemmar i den församling som driver skolan kan det få svåra konsekvenser för de elever som behöver prata med någon om det som skrämmer dem i församlingens förkunnelse, menar psykoterapeut Helena Löfgren. 

– Om också skolkuratorn är en del av församlingen och det trossystem som barnen möter i skolan, har de ingenstans att vända sig. Kuratorn blir ytterligare ett par ögon från församlingen som ser eleven och att anförtro sig då blir ju jättesvårt.

Olagligt att registrera tro

Hur många av de konfessionella skolorna där hälsopersonalen är del av församlingen går inte att säga, eftersom Skolinspektionen inte kontrollerar religiös tillhörighet. Uppdrag granskning har tittat på tre skolor där problemet finns.

Immanuelskolan i Borlänge hade fram till för något år sedan ingen skolkurator, utan eleverna fick vända sig till skolsköterskan. Hon var även sexualkunskapslärare och medlem i församlingen som drev skolan. Enligt före detta elever ska skolsköterskan ha liknat personer som har sexuella erfarenheter med en alltmer sliten kortlek. Själv förnekar hon detta uttalande.

“Skolinspektionen sätter vuxnas rättigheter före barns”

Även på Hällebergsskolan i Ljungskile är kuratorn aktiv församlingsmedlem, vilket Skolinspektionen uppmärksammade i sin granskning. Sex månader senare fick skolan grönt ljus trots att situationen med kuratorn var densamma.

Skolinspektionen vill inte kommentera ärendet ytterligare, men hänvisar till att det är olagligt att registrera människors tro.

Helena Löfgren är kritisk till Skolinspektionens agerande: 

– Det är ju två rättigheter här som krockar, skolkuratorns rätt till sin religionsfrihet och barnets rätt enligt barnkonventionen att vara fri från religion. Skolinspektionen väljer utan att problematisera det, de vuxnas rättigheter framför barnens. 

Medvetna om problemet

I intervjuerna med Skolinspektionen framgår det att personalen på Hällebergsskolan själva förstår problemet med att elevhälsopersonal är aktiva medlemmar i församlingen som driver skolan. 

Ledningen på Immanuelskolan svarar Uppdrag granskning att deras anställda inte behöver redovisa sin församlingstillhörighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.