Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
11 kilo ål – se PM Nilssons fångstbilder och hör fiskerikontrollant Tobias Jeppsson: ”Sa han skulle leta skräp”. Foto: Havs- och vattenmyndigeten/SVT

Ålkontrollanten tog PM Nilsson på bar gärning: ”Väldigt tydligt var vi kom ifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Statssekreterare PM Nilsson, som dömts för tjuvfiske på den akut hotade ålen, hävdar i sociala medier att det inte framgick att männen som dök upp var kontrollanter. Det är inte sant, menar fiskerikontrollanten som tog PM Nilsson på bar gärning. 

– Vi var väldigt tydliga direkt när vi kom fram till honom vilka vi var och vilken myndighet vi kom ifrån, säger Tobias Jeppsson, fiskerikontrollant vid Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Det var under hösten 2021 som PM Nilsson, numera statsministerns högra hand, togs på bar gärning när han tjuvfiskade ål i Karlskronas skärgård. Han dömdes och straffet blev 38 800 kronor i dagsböter. 

Uppdrag granskning har tagit del av HaV:s rapport och beslagsprotokoll. I PM Nilssons båt fanns fyra ålryssjor och en fångst på 15 ålar. Totalt 11 kilo. 

Statssekreterare PM Nilssons tjuvfiske

Förklaringen: Skulle plocka skräp

PM Nilsson sa att ryssjorna inte var hans och påstod att han var i skärgården för att plocka skräp och glasskärvor. 

”Vi såg ingen utrustning i mannens båt som används till skräpplockning som exempelvis sopsäckar eller handskar”, skriver fiskerikontrollanterna i beslagsprotokollet. 

Statssekreteraren medgav häromdagen att han ljugit. Både för HaV:s kontrollanter och senare också för polisen som utredde brottet. Efter julhelgen ångrade han sig och erkände tjuvfisket för polisen och kunde dömas genom strafföreläggande.

”Hade inga tecken på kläder”

I ett inlägg på Facebook skriver PM Nilsson på onsdagen att han initialt nekade till att äga fiskeredskapen då han inte förstod att männen som dök upp med båt var fiskerikontrollanter:

“De hade inga tecken på båt eller klädsel att de kom från en myndighet. Jag tolkade dem som att de gjorde anspråk på ryssjorna.”

“Ser inte hur han kunnat missuppfatta” 

Men HaV ger en annan bild: 

– Som alltid när vi är ute och gör kontroller är det första vi gör att presentera oss och vilken myndighet vi kommer ifrån, det gjorde vi även i det här fallet, säger Tobias Jeppsson.

Men då talar han ju inte sanning om det här? 

– Nej. Jag ser inte att man skulle kunna missuppfatta var vi kom ifrån, det var väldigt tydligt. 

I Uppdrag gransknings reportage “Den sista ålen” från 2021 kan man se hur HaVs fiskerikontrollanter arbetar mot tjuvfisket. 

– Vi har vår uniform, våra arbetskläder, som man har på sig hela arbetspasset. Punkt!, säger Martin Bjerner, chef för fiskerikontrollen på HaV.

Har sökt PM Nilsson

Uppdrag granskning har under dagen sökt statssekreterare PM Nilsson – som inte återkommit. 

Sedan 2016 har HaV beslagtagit över 1 200 illegala ålryssjor vid kontroller i södra Sverige och bedömer att tjuvfisket tar upp lika mycket ål som det lagliga fisket som ett antal yrkesfiskare har tillstånd för. 

– Ålen är en akut utrotningshotad art vars bestånd i dag är på en extremt kritisk nivå. Myndigheten ser mycket allvarligt på allt illegalt fiske, men i synnerhet på en utrotningshotad art som ålen, säger Martin Bjerner på HaV.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statssekreterare PM Nilssons tjuvfiske

Mer i ämnet