PM Nilsson lämnar nu jobbet som Ulf Kristerssons statssekreterare. Foto: SVT samt Anders Wiklund/TT

PM Nilsson lämnar sin tjänst efter skandal med ålfiske

Uppdaterad
Publicerad

PM Nilsson lämnar jobbet som statssekreterare efter avslöjandet om ålfiske. ”Jag förstår hur olämpligt det var att fiska ål utan tillstånd och att inte säga som det var till myndigheterna”, skriver han själv på Facebook.

För en vecka sedan dömdes statsminister Ulf Kristerssons (M) statssekreterare PM Nilsson till böter efter att ha tjuvfiskat ål i Blekinge skärgård 2021. Nu meddelar han via ett inlägg på Facebook att han lämnar jobbet som statssekreterare och uppger att han ”förstår det olämpliga” i det hela.

Enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson handlar avgången i grund och botten om det olagliga tjuvfisket. Han ska även ha ljugit för både havs- och vattenmyndigheten och polisen när han sedan togs på bar gärning.

Det har senare även framkommit att Nilsson är anmäld för artskyddsbrott, vilket utreds av polisens specialavdelning Noa. I sitt Facebook-inlägg skriver dock Nilsson att han inte vet vad det handlar om eller om det är han ”som är föremål för utredningen” då han inte får information från polisen.

– Allt det här sammantaget gör att Ulf Kristersson, och PM Nilsson själv, gör bedömningen att det är ohållbart för honom att verka som statssekreterare åt Ulf Kristersson, säger Mats Knutson i SVT:s Aktuellt.

Kristersson: ”Har förståelse för beslutet”

Knutson menar även att Kristersson i och med kvällens besked ”medger att rekryteringen var ett misstag”.

– Det innebär en stor prestigeförlust för Ulf Kristersson och att den här affären tar sitt slut, säger han.

I ett sms till SVT beskriver statsminister Ulf Kristersson (M) situationen som tråkig:

”PM Nilsson har bestämt sig för att lämna sin tjänst som statssekreterare i Statsrådsberedningen. Jag tycker naturligtvis att det är tråkigt att denna situation har uppstått, men jag har förståelse för hans beslut. PM Nilsson har varit en uppskattad medarbetare i laget och är en mycket kompetent person. Vi kommer sakna honom”.

Inget avgångsvederlag

På fredagen, dagen efter beskedet, gör PM Nilsson ett tillägg i sitt Facebook-inlägg där han skriver att han inte får något avgångsvederlag när han nu avgår som statssekreterare.

”Tillägg: finns frågor om villkor för avgångna statssekreterare. När man säger upp sig själv, vilket jag gjorde, utgår inte en krona. Så jag är en fri man från och med nu”, skriver han.

Shekarabi: KU-anmälan kvarstår

Den 23 januari meddelade Socialdemokraterna att man KU-anmäler statminister Ulf Kristersson. Det efter att det framkommit att han varit medveten om PM Nilssons tjuvfiske redan när han anställde honom.

I ett mejl till SVT skriver Ardalan Shekarabi (S), vice ordförande i justitieutskottet, att det är rimligt att Nilsson lämnar sin tjänst efter de uppgifter som framkommit – och att deras anmälan kvarstår:

”Det behöver skapas full klarhet kring vilka uppgifter Kristersson hade om PM Nilssons olika besked till myndigheterna, och vad som framgått vid den säkerhetsprövning som gjorts av PM Nilsson innan Kristersson tog beslut om att anställa honom som sin statssekreterare. ”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
PM Nilsson lämnar nu jobbet som Ulf Kristerssons statssekreterare. Foto: Anders Wiklund/TT samt SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.