Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu kommenterar Ulf Kristersson (M) sin statssekreterares tjuvfiske av ål. Foto: Anders Wiklund/TT samt SVT

Ulf Kristersson (M) om statssekreterarens tjuvfiske

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson (M) var medveten om att PM Nilsson tjuvfiskat ål när han tillträdde tjänsten som statssekreterare. Han anser inte att brottet gör statssekreteraren olämplig för uppgifter inom svensk politik.

– Många människor som är mitt i livet har någon gång begått dumheter som de i efterhand tycker är dåligt. Den som är helt fri från skuld kan kasta den första stenen, säger Ulf Kristersson (M) i SVT Morgonstudion.

Det var i september 2021 som den tidigare medieprofilen och numera statssekreteraren åkte fast för tjuvfiske av den utrotningshotade arten i Blekinge. Statsministern säger att han varit medveten om händelsen och har fortsatt förtroende för PM Nilsson.

– Han berättade för mig vad som skett – händelsen för nästan ett och ett halvt år sedan, han berättade också att det var dumt gjort, säger Ulf Kristersson (M).

PM Nilsson har tidigare varit politisk redaktör på tidningen Dagens industri och även varit chef för ledarredaktionen på Expressen. Sedan november förra året är han statssekreterare i regeringskansliet.

Ljög i förhör

Två gånger nekade PM Nilsson till brottet innan han själv kontaktade polis för att erkänna brottet. Nyheten har rört upp ilska hos oppositionen som har krävt statssekreterarens avgång. Att PM Nilsson varit oärlig i förhör med polis och myndigheter anser Magdalena Andersson (S) är det största problemet. 

– Det var dumt att han inte talade sanning på en gång för polisen men det var bra att han återkom självmant och berättade som det var och nu har tagit sitt böterstraff, säger Ulf Kristersson.

Sedan 2007 är det förbjudet för privatpersoner att fiska ål utan tillstånd. PM Nilsson ska ha erkänt brottet under julhelgen och straffas med dagsböter på totalt 38 800 kronor.

”Ber om ursäkt”

Under måndagen valde PM Nilsson att åter igen kommentera ärendet på sin egen Facebook:

”Jag är oerhört ledsen över allt detta, och jag ber återigen om ursäkt för att jag där och då i september 2021 la och tog upp fyra ryssjor trots att jag inte hade fiskelicens att fiska ål. Jag inser hur olämpligt det var att neka när jag blev tagen på bar gärning och särskilt när den vänlige polisen ringde nästan 1,5 år efteråt.

Jag har inget försvar, utöver att jag blev överrumplad och tyckte situationen var så pinsam att det låste sig för mig. [...] Det har varit några tuffa och tankeväckande dygn för mig. Man ska inte fiska ål utan licens.”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statssekreterare PM Nilssons tjuvfiske

Mer i ämnet