S kräver statssekreterarens avgång – efter lögn om ålfiske

Uppdaterad
Publicerad

S-ledaren Magdalena Andersson kräver statssekreteraren PM Nilssons avgång. Det efter avslöjandet om att han tjuvfiskat ål och sedan ljugit om det i polisförhör.

– Han kan naturligtvis inte sitta kvar, säger hon.

Efter avslöjandet om att Ulf Kristerssons (M) statssekreterare PM Nilsson drivit opinion för att legalisera ålfiske och därefter ljugit för polisen i förhör kräver nu flera tunga socialdemokrater hans avgång.

– Vi har landat i att det inte är lämpligt att han är kvar som statssekreterare, sa S rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi till DN i torsdags.

Statssekreterare PM Nilssons tjuvfiske

Under fredagen återupprepades avgångskravet av partiledare Magdalena Andersson.

– Det här är inget som hände för 20 år sedan eller när han var ung kille, utan det har hänt nu när han är en vuxen man och statssekreterare hos statsministern, säger hon.

Enligt Andersson är det inte själva tjuvfisket utan det faktum att han inte varit ärlig i kontaken med polisen som utgör det största problemet.

– Han kan naturligtvis inte sitta kvar. Det är ytterst olämpligt, vilken signal skulle det ge till samhället.

Nekade till polisen

Sedan 2007 är det förbjudet för privatpersoner att fiska ål utan tillstånd.

Trots det blev PM Nilsson ertappad i Karlskrona skärgård med med fyra ålryssjor – ett burliknande fiskeredskap som används vid ålfiske – av två kontrollanter från Havs- och vattenmyndigheten i september 2021.

Nilsson, som är statssekreterare hos Ulf Kristersson sedan november 2022, nekade till att ryssjorna var hans dels vid kontrolltillfället, dels strax före jul i ett samtal med polis.

Under julhelgen erkände Nilsson dock brottet, och har nu fått ett strafföreläggande i form av dagsböter på sammanlagt 38 800 kronor.

Införstådd i reglerna

PM Nilsson har i sin tidigare roll som ledarskribent på tidningen Dagens Industri bedrivit opinion för ålfiske.

I en artikel från 2020 framgår att Nilsson, trots tjuvfisket i september 2021, är införstådd i reglerna kring ålfiske.

På onsdagen gjorde Nilsson ett längre inlägg på Facebook där han förklarar att han först inte förstod vilka männen var, och att han trodde att de försökte göra anspråk på ryssjorna. Först efter några minuter framgick det att männen kom från Havs- och vattenmyndigheten, uppger han.

”Jag borde då sagt att det var mina redskap, men situationen var så pinsam och överrumplande att jag fortsatte neka”, skriver Nilsson.

SVT söker PM Nilsson och statsminister Ulf Kristersson (M) för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statssekreterare PM Nilssons tjuvfiske

Mer i ämnet